Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › B. Pharma Questions Paper
Important MCQs

B. Pharma Questions Paper

EEnvatX Team16 Oct 20261 min read
B. Pharma Questions Paper

Q1. In solid ice, oxygen atom is surrounded:

  1. tetrahedrally by 4 hydrogen atoms
  2. octahedrally by 2 oxygen and 4 hydrogen atoms
  3. tetrahedrally by 2 hydrogen and 2 oxygen atoms
  4. octahedrally by 6 hydrogen atoms

Answer: A

Q2. The paramagnetic species is:

  1. KO 2
  2. SiO 2
  3. TiO 2
  4. BaO 2

Answer: A

Q3. A solid compound ‘X’ on heating gives CO 2 gas and a residue. The residue mixed with water forms ‘Y’. On passing an excess of CO 2 through ‘Y’ in water, a clear solution ‘Z’ is obtained. On boiling ‘Z’ compound ‘X’ is reformed. The compound ‘X’ is

  1. Ca(HCO 3 ) 2
  2. CaCO 3
  3. Na 2 CO 3
  4. K 2 CO 3

Answer: B

Q4. The wrong statement about fullerence is

  1. It has 5-membered Carbon ring
  2. It has 6-membered Carbon ring
  3. It has sp 2 hybridization
  4. It has 5-membered rings more than 6-membered rings

Answer: D

Q5. The chemical composition of cryolite mineral is

  1. Al 2 O 3
  2. Al 2 O 3 . 12 H 2 O
  3. KAISi 3 O 8
  4. Na 3 AIF 6

Answer: D

Q6. Wurtz reaction is best used for making:

  1. Unbranched alkanes
  2. Symmetrical alkanes
  3. Unsymmetrical alkanes
  4. n - alkanes with odd number of carbons

Answer: B

Q7. Which of the following gases is not a green house gas?

  1. CO
  2. O 3
  3. CH 4
  4. H 2 O vapour

Answer: A

Q8. The edge length of face centered unit cubic cell is 508 pm. The radius of the atom will be

  1. 179.6 pm
  2. 288 pm
  3. 618 pm
  4. 398 pm

Answer: A

Q9. The freezing point of 1 molal NaCl solution assuming NaCl to be 100% dissociated in water is (K 𝑓 = 1.86 K Molality -1 )

  1. -1.86 0 C
  2. – 3.72 0 C
  3. +1.86 0 C
  4. +3.72 0 C

Answer: B

Q10. While charging the lead storage battery

  1. PbSO 4 anode is reduced to Pb
  2. PbSO 4 cathode is reduced to Pb
  3. PbSO 4 cathode is oxidized to PbO 2
  4. PbSO 4 anode is oxidized to PbO 2

Answer: A

For More B. Pharma Questions Paper - Click Here