Skip to main content
Image
Loading
Home โ€บ Blog โ€บ Important MCQs โ€บ ESE Civil Engineering - Questions with Answer
Important MCQs

ESE Civil Engineering - Questions with Answer

EEnvatX Team16 Oct 20262 min read
ESE Civil Engineering - Questions with Answer

Q1. 100 m 3 of sludge holds a moisture content of 95%. If its moisture content chagnes to 90%, the volume of this sludge will then be

  1. 40.5m 3 (b) 50m 3
  2. 75m 3 (d) 94.7m 3

Answer: B

Q2. The design overflow rate of a sedimentation tank is chosen considering

  1. Flow rate through the tank
  2. Diameter of the particle intended to be removed
  3. Volume of the sedimentation tank
  4. Detention time in the tank

Answer: B

Q3. A water supply distribution system for an averagely-populated township is to be designed for

  1. Maximum daily demand
  2. Maximum hourly demand and fire demand
  3. Average demand
  4. Maximum daily demand and fire demand or maximum hourly demand, whichever is higher

Answer: D

Q4. A combined sewerage system is more appropriate for developed areas where

  1. Rainfall occurs for a very few days in a year (b) Rainfall occurs almost uniformly throughout the year
  2. Air temperatures are nearly uniform throughout the year
  3. Air temperatures through the year include extremes during certain runs of days

Answer: B

Q5. For a hydraulically efficient rectangular channel of bed width 5m, the hydraulic radius is

  1. 0.5m (b) 1.25m
  2. 2.75m (d) 4.25m

Answer: B

Q6. The consistency and flow resistance of a sample of bitumen can be determined through which of the following tests?

  1. Viscosity test
  2. Penetration test
  3. Ductility test
  4. Softening point test

Answer: A

Q7. A pipe of 324 mm diameter, having friction coefficient as 0.04, connects two reservoirs with 15 m difference in their water levels through a 1500 m long pipe. What will be the discharge through the pipe?

  1. 104 lps (b) 134 lps
  2. 165 lps (d) 196 lps

Answer: A

Q8. Flexible concrete is a mix comprising of

  1. Gravel, filler and 30/40 bitumen
  2. Sand, filler and 30/40 bitumen only
  3. Gravel, sand, filler and 60/70 bitumen
  4. Sand, filler and 60/70 bitumen only

Answer: C

Q9. Overspeed and delay studies on a preselected section of a Highway are conducted by

  1. Fast moving car method
  2. Enoscope
  3. Radar
  4. Traffic contours

Answer: A

Q10. The surface tension of water at 20ยฐC is 75 ร— 10 โ€“3 N/m. The difference in water surface within and outside an open-ended capillary tube of 1mm internal bore, inserted at the water surface, would nearly, be

  1. 7 mm (b) 11 mm
  2. 15 mm (d) 19 mm

Answer: C

For More Questions with Answer - Click Here

ESE Civil Engineering combo
๐ŸŽ COMBO OFFER
ESE Civil Engineering โ€“ Complete Pack
31 Mock Tests
โ‚น251โ‚น500
Get the Combo โ†’
ESE Civil Engineering Combo
โ‚น251 ยท 31 Mock Tests
View โ†’