Skip to main content
Image
Loading
Home โ€บ Blog โ€บ Important MCQs โ€บ ESE_MECHANICAL ENGINEERING PAPER
Important MCQs

ESE_MECHANICAL ENGINEERING PAPER

EEnvatX Team16 Oct 20263 min read
ESE_MECHANICAL ENGINEERING PAPER
  1. Consider the following motions :
  2. Piston reciprocating inside an engine cylinder
  3. Motion of a shaft between foot-step bearings

Which of the above can rightly be considered as successfully constrained motion?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans. (c)

Q2. A rotor weighing 2 kN is supported on bearings A and B which are 1 m apart. The centre of mass of the rotor is at a distance 0.4 m from bearing A. It is observed that there is an unbalanced couple of magnitude 300 N-m which *leaves the shaft balanced statically. The dynamic reactions at the supports will be

  1. 800 N and 800 N
  2. 300 N and 800 N
  3. 800 N and โ€“300 N
  4. 300 N and โ€“300 N

Answer: D

Q3. A cam is a mechanical member used to impart a desired motion to a follower by direct contact. Which one of the under-listed follower motion types will produce the least jerk to the system?

  1. Simple harmonic
  2. Constant acceleration and deceleration
  3. Constant velocity
  4. Cycloidal

Answer: D

4.In a circular are cam with a roller follower, acceleration of the follower depends on

  1. cam speed and location of centre of circular arc
  2. roller diameter and radius of circular arc

Which of the above is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans. (c)

Q5. A manufacturing company is selling a product for 15 per unit with variable cost of 10 per unit. The fixed cost of the asset is 50,000. How many units should be produced to breakeven?

  1. 2000 (b) 5000
  2. 8000 (d) 10000

Answer: D

Q6. In a crank and slotted lever quick return motion mechanism, the distance between the fixed centres is 200 mm. The lengths of the driving crank and the slotted bar are 100 mm and 500 mm, respectively. The length of the cutting stroke is

  1. 100 mm (b) 300 mm
  2. 500 mm (d) 700 mm

Answer: C

Q7. A gear of 28 cm pitch circle diameter has 40 teeth. The circular pitch will nearly be

  1. 11 mm/tooth (b) 22 mm/tooth
  2. 33 mm/tooth (d) 44 mm/tooth

Answer: B

  1. Consider the following statements regarding gear tooth designing for gear drive :
  2. Tooth profiles not designed as per โ€˜law of gearingโ€™ will cause vibration and impact problems even at low speed.
  3. As the gears go through their mesh, the pitch point must remain stationary on the line of centres.
  4. In a correctly designed tooth profile, the line of action of successive instantaneous points of contact will pass through the stationary pitch point.

Which of the above statements are correct?

(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 2 only

(c) 1 and 3 only (d) 2 and 3 only

Ans. (d)

Q9. The flywheel of a steam engine has a radius of gyration of 1 m and mass 2000 kg. The starting torque of the engine is 2000 N-m. The kinetic energy of the flywheel after 10 seconds from start is

  1. 75 kN-m (b) 100 kN-m
  2. 125 kN-m (d) 150 kN-m

Answer: B

  1. Consider two shafts connected with two gears as per the following options :
  2. One on each shaft.
  3. Through an intermediate gear mounted on an intermediate shaft, and every shaft having one gear only.
  4. Through an intermediate gear mounted on an intermediate shaft having two gears, whereas the other shafts have one gear each

Which of the above represent(s) a simple gear train?

(a) 1 only (b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans. (b)

For More ESE Paper - Click Here

ESE Mechanical Engineering combo
๐ŸŽ COMBO OFFER
ESE Mechanical Engineering โ€“ Complete Pack
19 Mock Tests + 1,950 MCQ eBook
โ‚น251โ‚น500
Get the Combo โ†’
ESE Mechanical Engineering Combo
โ‚น251 ยท 19 Mock Tests
View โ†’