Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › Important Paper Commerce
Important MCQs

Important Paper Commerce

EEnvatX Team16 Oct 20262 min read
Important Paper Commerce

Q1. "BCSBI" stands for:

  1. Banking Codes and Standards Boards of India
  2. Board Code for Standards in Branches
  3. Board Code for Standards in Banking
  4. None of the above

Answer : A

Q2. Across the face of a cheque bears the words 'People Bank'. What is its significance:

  1. It is an extraneous matter appearing on the cheque. Hence should be returned
  2. The cheque is specially crossed in favour of Peoples Bank
  3. It is not a crossing as it does not contain two parallel lines
  4. None of the above

Answer : B

Q3. As per RBI directives which of the following areas/functions cannot be outsourced by the Banks:

  1. Opening and closing of accounts
  2. Cash collection from the parties
  3. Recovery of bad loans
  4. Credit and debit cards

Answer : A

Q4. Asset Reconstruction Company is associated with:

  1. DICGC
  2. ECGC
  3. NPA
  4. SEBI

Answer : C

Q5. At what stage of opening of bank account is the checking of Politically Exposed Persons (PEP) carried out:

  1. At the first point of customers interaction
  2. At the Account Services Level
  3. At the Central Account Services Level
  4. One month after the account is opened

Answer : A

Q6. Balance of Trade of a country is equivalent to:

  1. Difference between the Inward and Outward remittances made in foreign exchange
  2. Surplus generated shown in a Trading Account
  3. Difference between exports and imports
  4. None of the above

Answer : C

Q7. Banking services offered to units set up in Special Economic Zones (SEZs) have been exempted from paying..........tax:

  1. Capital Gains Tax
  2. Income Tax
  3. Service Tax
  4. None of these

Answer : A

Q8. Banks should not grant new loans for purpose of minor irrigation in:

  1. While Block
  2. Grey Block
  3. Dark Block
  4. All of these

Answer : C

Q9. Branches receive Potential Linked Plan through:

  1. Block Level Banker's Committee
  2. State Level Banker's Committee
  3. District Consulate Committee
  4. Lead Bank Department

Answer : A

Q10. By devaluation we mean:

  1. A fall in the domestic value of a currency
  2. A fall in the external value of a currency caused by the marker forces
  3. A fall in the external value of a currency caused by Government action
  4. None of the above

Answer : C

For More Important Paper Commerce - Click Here