Important Paper ESE Civil Engineering

Q1. In a uniform semi-infinite aquifer, the dependable discharge of a lone, circular open well is increased most easily by
- Increasing the diameter
- Making it square one with a square kerb
- Deepening the well
- Providing coarser screening filter
Answer: (c)
Q2. In a ski-jump bucket provided in an overflow spillway, the lip angle is 30ยฐ, and the actual velocity of flow entering the bucket is 30 m/s. The maximum vertical height attained by the trajectory of the jet, measured above the lip of the bucket, is nearly
- 45 m
- 35 m
- 22 m
- 11 m
Answer: (d)
Q3. The discharge capacity required at the outlet to irrigate 3000 ha of sugarcane having a kor depth of 173 mm and a kor period of 30 days is
- 2.0 m 3 /s
- 1.0 m 3 /s
- 20 m 3 /s
- 0.20 m 3 /s
Answer: (a)
Q4. What is the strainer length required for a deep tube well giving a discharge of 8 litres per second? Assume permissible entrance velocity of 2 cm/second. It is desired to have the strainer of slot sizes 20 mm ร 0.2 mm with number o slots per cm length of the strainer as 100.
- 8 m
- 1 m
- 12 m
- 10 m
Answer: (b)
Q5. It is expected that due to extreme cold weather, the entire top surface of canal carrying water will be covered with ice sheet for some days. If the discharge in the canal were to remain unaltered , this condition would lead to
- No change in the depth of flow
- Decrease in the depth of flow
- Gradually decreasing flow
- Increase in the depth of flow
Answer: (d)
Q6. The double mass analysis is adopted to
- Estimate the missing rainfall data
- Obtain intensities of rainfall at various durations
- Check the consistency of data
- Obtain the amount of storage needed to maintain a demand pattern
Answer: (c)
Q7. The successive annual rainfall magnitudes as a place for period of 10 years from 2001 to 2010, both inclusive, are 30.3, 41.0, 33.5, 34.0, 33.3, 36.2, 33.6, 30.2, 35.5 and 36.3 cm. The mean and median values of this annual rainfall series are respectively
- 33.8 cm and 34.39 cm
- 34.39 cm and 33.8 cm
- 34.39 cm and 40.2 cm
- 33.8 cm and 40.2 cm
Answer: (b)
Q8. The peak magnitude of a flood hydrograph during 4-hr study duration over a catchment is 300 m 3 /s. The total depth of rainfall is 6 cm; and the infiltration loss duration the said 4-hr period is 2 cm. A constant uniform base flow of 20 m 3 /s is premised throughout. The peak value of the corresponding 4-hr unit hydrograph is
- 75 m 3 /s
- 70 m 3 /s
- 50 m 3 /s
- 40 m 3 /s
Answer: (b)
Q9. The rainfall on 5 successive days in catchment was 2, 7, 8, 4 and 3 cm. If the ฯ index for the storm is 3 cm/day, the total direct runoff volume generated from a 195 km 2 catchment is
- 19.5 M m 3
- 23.4 M m 3
- 15.6 M m 3
- 32.5 M m 3
Answer: (a)
Q10. The probability of a 10 year flood to occur at least once in the next 5 years is
- 35%
- 41%
- 60%
- 65%
Answer: (b)
For More Important Paper ESE Civil Engineering - Click Here


