Important Paper ESE Civil Engnineering

Q1. A water supply distribution system for an averagely-populated township is to be designed for
- Maximum daily demand
- Maximum hourly demand and fire demand
- Average demand
- Maximum daily demand and fire demand or maximum hourly demand, whichever is higher
Answer: D
Q2. A combined sewerage system is more appropriate for developed areas where
- Rainfall occurs for a very few days in a year
- Rainfall occurs almost uniformly throughout the year
- Air temperatures are nearly uniform throughout the year
- Air temperatures through the year include extremes during certain runs of days
Answer: B
Q3. 100 m3 of sludge holds a moisture content of 95%.If its moisture content chagnes to 90%, the volume of this sludge will then be
- 40.5m3
- 50m3
- 75m3
- 94.7m3
Answer: B
Q4. The design overflow rate of a sedimentation tank is chosen considering
- Flow rate through the tank
- Diameter of the particle intended to be removed
- Volume of the sedimentation tank
- Detention time in the tank
Answer: B
Q5. A drain carrying 5m3/s of wastewater with its BOD of 100mg/l joins a stream carrying 50 m3/ s flow with its BOD of 5mg/l. What will be the value of the BOD of the combined flow after complete mixing?
- 3.6 mg/l
- 13.6 mg/l
- 33.6 mg/l
- 53.6 mg/l
Answer: B
Q6. The side of a square land was measured as 150 m and is in error by 0.05 m. What is the corresponding error in the computed area of the land.
- 5 m2
- 10 m2
- 15 m2
- 20 m2
Answer: C
Q7. The waste water of a certain large colony contains 10โ5.6 mmol/l of OHโ ions at 25ยบC. The pH of this sample is
- 8.6
- 7.9
- 5.4
- 4.5
Answer: C
- Consider the relevance of the following features for causing photochemical smog:
- Air stagnation
- Abundant sunlight
- High concentration of NOx in atmosphere.
Q4. High concentration of SO2 in atmosphere. Which of the above features are correct?
- 1, 2 and 4 only
- 3 and 4 only
- 1, 2 and 3 only
- 1, 2, 3 and 4
Answer: C
- Consider the following laws of ecology suggested by Barry Commoner:
- Everything is connected to everything else.
- Everything must go somewhere.
- Nature knows best.
- There is no such thing as a free lunch.
Which of the above statements are correct?
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 2 and 4 only
(c) 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (d)
Q10. For a hydraulically efficient rectangular channel of bed width 5m, the hydraulic radius is
- 0.5m
- 1.25m
- 2.75m
- 4.25m
Answer: B
For More Important Paper ESE Civil Engnineering - Click Here


