Skip to main content
Image
Loading
Home โ€บ Blog โ€บ Important MCQs โ€บ Important Paper ESE - General Studies & Engineering Aptitude
Important MCQs

Important Paper ESE - General Studies & Engineering Aptitude

EEnvatX Team16 Oct 20263 min read
Important Paper ESE - General Studies & Engineering Aptitude

Q1. A and B start from the same point to run in opposite directions round a circular path 550 yards in length, A giving B a start of 100 yards. They apss each other when A has run 250 yards. Who will come first to the starting point and at what distance will they be apart?

  1. A, 20 yards
  2. B, 10 yards
  3. B, 20 yards
  4. A, 10 yards

Answer: (d)

Q2. Two runners run in the same direction along a circular track 2 km long. The faster runner overtakes the slower one every 30 minutes. What are their speeds, if faster one completes a round one minute sooner than the other?

  1. 24 km/hr and 20 km/hr
  2. 44 km/hr and 28 km/hr
  3. 20 km/hr and 18 km/hr
  4. 20 km/hr and 16 km/hr

Answer: (a)

Q3. A can do piece of work in 8 days which B and C can do in 12 and 16 days respectively. If they work on alternate days, then which of the following is true?

  1. If A started the work on the first day followed by B and C, then the work will be finished on the 10 th day
  2. If B started the work on the first day followed by C and A, then the work will be finished on the 11 th day
  3. If C started the work on the first day followed by A and B, then the work will be finished on the 11 th day
  4. None of these

Answer: (c)

Q4. A monkey climbing up a greased pole ascends 10 metres and slips down 2 metres in alternate minutes. If the pole is 64 metres high, how long will it take him to reach the top?

  1. 16 min
  2. 14 min and 48 sec
  3. 12 min
  4. 14 min

Answer: (b)

Q5. Pipe A can fill a cistern in 36 minutes and B in 48 minutes. If both the pipes are opened together, when should pipe B be closed so that the cistern may be just full in 24 minutes?

  1. 8 mins.
  2. 9 mins.
  3. 12 mins.
  4. 16 mins.

Answer: (d)

Q6. Pipes P, Q and R are attached to a tank and each can act as either an inlet or outlet pipe. Pipes P, Q and R respectively take 8, 10 and 12 hours to fill the empty tank or empty the full tank. In the first hour, pipes P and R work as inlet and Q work as outlet. In the second hour, pipes P and Q work as inlet and pipe R as outlet. In the third hour, pipes Q and R work as inlet and pipe P works as outlet and the process goes on like this. When will the cistern be filled?

  1. In the 8 th hour
  2. In the 9 th hour
  3. In the 10 th hour
  4. In the 11 th hour

Answer: (c)

Q7. A trader allows a discount of 5 percent to his customers. What price should he mark on an article the cost price of which is Rs 800 so as to make clear profit of 25 percent on his outlay?

  1. Rs 1000
  2. Rs 1053
  3. Rs 1200
  4. Rs 1123

Answer: (b)

Q8. A camera costing Rs 550 is marked to be sold at a price, which gives a profit of 30%. What will be its selling price in a sale when 20% is taken off the marked price?

  1. Rs 600
  2. Rs 572
  3. Rs 635
  4. Rs 605

Answer: (b)

Q9. A man sells sugar to a tradesman at a profit of 20% but the tradesman becoming bankrupt pays only 80 paise in the rupee. How much percentage does the man gain or lose by his sale?

  1. 2.5%
  2. 3%
  3. 4%
  4. 5.25

Answer: (c)

Q10. A man travels from A to B to buy goods which he can get 10% cheaper in B than in A. If expenses of the journey are Rs 15 and he makes a clear saving of Rs 10, how much does he pay for his goods?

  1. Rs 225
  2. Rs 200
  3. Rs 150
  4. Cannot be determined

Answer: (a)

For More Important Paper ESE - General Studies & Engineering Aptitude - Click Here

ESE General Studies combo
๐ŸŽ COMBO OFFER
ESE General Studies โ€“ Complete Pack
10 Mock Tests
โ‚น251โ‚น500
Get the Combo โ†’
ESE General Studies Combo
โ‚น251 ยท 10 Mock Tests
View โ†’