Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › Important Paper ESE Mechanical Engineering
Important MCQs

Important Paper ESE Mechanical Engineering

EEnvatX Team16 Oct 20261 min read
Important Paper ESE Mechanical Engineering

Q1. Which one of the following is the major alloying element in Invar?

  1. Aluminum
  2. Nickel
  3. Vanadium
  4. Copper

Answer: (b)

Q2. Liquid + solid (1) on cooling converting into solid (2) reaction is known as:

  1. Eutectoid reaction
  2. Eutectic reaction
  3. Peritectic reaction
  4. Peritectoid reaction

Answer: (c)

Q3. Structure of common glass is:

  1. Amorphous
  2. Partially crystalline
  3. Fully crystalline
  4. None of these

Answer: (d)

Q4. Injection moulding process used to produce thermoplastic matrix composites with fibre reinforcement normally gives:

  1. Short fibre composites
  2. Two layer structure composites
  3. Continuous fibre composites
  4. Single layer composites

Answer: (b)

Q5. ‘Whiskers’ are:

  1. Very thin metallic particles
  2. Very thin single crystals
  3. Very thin poly crystals
  4. Fiber particles of aspect ratio less than 10

Answer: (b)

Q6. Kevlar Epoxy composite is widely used in:

  1. Automobiles
  2. Aerospace
  3. Navy
  4. Interior decoration

Answer: (a)

Q7. Lead is widely used in:

  1. Transformers
  2. Switch gear
  3. Galvanized pipes
  4. Batteries

Answer: (d)

Q8. Solid material chemical bonds are:

  1. Ionic, molecular and fusion
  2. Covalent, fusion and fission
  3. Ionic, covalent and molecular
  4. Fission, molecular and ionic

Answer: (c)

Q9. Cleavage fracture is a form of:

  1. Brittle fracture
  2. Ductile fracture
  3. Elastic fracture
  4. Viscoelastic fracture

Answer: (a)

Q10. Admiralty brass is used for:

  1. Condenser tubes
  2. Rivets
  3. Piston rods
  4. Utensils

Answer: (a)

For More Important Paper ESE Mechanical Engineering - Click Here

ESE Mechanical Engineering combo
🎁 COMBO OFFER
ESE Mechanical Engineering – Complete Pack
19 Mock Tests + 1,950 MCQ eBook
₹251₹500
Get the Combo →
ESE Mechanical Engineering Combo
₹251 · 19 Mock Tests
View →