Skip to main content
Image
Loading
Home โ€บ Blog โ€บ Important MCQs โ€บ Important Paper Gate Chemical Engineering
Important MCQs

Important Paper Gate Chemical Engineering

EEnvatX Team16 Oct 20263 min read
Important Paper Gate Chemical Engineering

Q1. A cube of side 3 units is formed using a set of smaller cubes of side 1 unit. Find the proportion of the number of faces of the smaller cubes visible to those which are NOT visible.

  1. 1:4
  2. 1:3
  3. 1:2
  4. 2:3

Answer: C

Q2. Humpty Dumpty sits on a wall every day while having lunch. The wall sometimes breaks. A person sitting on the wall falls if the wall breaks. Which one of the statement below is logically valid and can be inferred from the above sentence?

  1. Humpty and Dumpty always falls while having lunch
  2. Humpty Dumpty does not fall sometimes while having lunch
  3. Humpty Dumpty never falls during dinner
  4. When Humpty Dumpty does not sit on the wall, the wall does not break

Answer: B

Q3. The following question presents a sentence, part of which is underlined. Beneath the sentence you find four ways of phrasing the underline part. Following the requirement of the standard written English, select the answer that produces the most effective sentence.Tuberculosis, together with its effects, ranks one of the leading causes of death in India.

  1. ranks as one of the leading causes of death
  2. rank as one of the leading causes of death
  3. has the rank of one of the leading causes of death
  4. are one of the leading causes of death

Answer: A

  1. Read the following paragraph and choose the correct statement.

Climate change has reduced human security and threatened human well being. An ignored reality of human progress is that human security largely depends upon environmental security. But on the contrary, human progress seems contradictory to environmental security. To keep up both at the required level is a challenge to be addressed by one and all. One of the way to curb the climate change may be suitable scientific innovations, while the other may be the Gandhi an perspective on small scale progress with focus on sustainability.

(a) Human progress and security are positively associated with environmental.

(b) Human progress is contradictory to environmental security.

(c) Human security is contradictory to environmental security.

(d) Human progress depends upon environmental security.

Ans.(b)

5.For which the reaction order, the half-life of the reactant is half of the full lifetime(time for 100% conversion) of the reactant ?

(a) Zero order

(b) half order

(c) First order

(d) Second order

Ans.(a)

Q6. Two different liquids are flowing through different pipes of the same diameter. In the first pipe, the flow is laminar with enterline velocity,V max.1 ,Whereas in the second pipe, the flow is turbulent. For turbulent flow, the average velocity is 0.82 times the centerline velocity,v max.2 . For equal volumetric flow rates in both the pipes, the ratio V max.1 /V max.2 (up to two decimal place) is_____.

  1. 1.64
  2. 2.45
  3. 0.25
  4. 1.44

Answer: A

Q7. A cylindrical packed bed of height 1m is filled with equal sized spherical particles. The particles are nonporous and have a density of 1500kg/m 3 .The void fraction of the bed is 0.45. The bed is fluidized using air (density 1kg/m 3 ). If the acceleration due to gravity is 9.8m/s 2 , the pressure drop (in pa) across the bed at incipient fluidization(up to one decimal place) is ____.

  1. 4400
  2. 5054-5080
  3. 6407
  4. 8080-8100

Answer: D

Q8. For a pure liquid, the rate of change of vapour pressure with temperature is 0.1bar/K in the temperature range of 300 to 350K. If the boiling point of the liquid at 2 bar is 320 K, The temperature(in K)at which it will boil at 1 bar (up to one decimal place)is_________.

  1. 544
  2. 310
  3. 640
  4. 80

Answer: B

Q9. Identify the WRONG statement amongst the following:

  1. steam distillation is used for mixtures that re immiscible with water.
  2. Vacuum distillation is used for mixtures that are miscible with water.
  3. Steam distillation is used for mixtures that are miscible with water.
  4. vacuum distillation columns have larger diameter as compared to atmospheric columns for the same throughout.

Answer: C

Q10. Which of the following can change if only the catalyst is changed for a reaction system?

  1. Enthalpy of reaction
  2. Activation energy
  3. Free energy of the reaction
  4. Equilibrium constant

Answer: B

For More Important Paper Gate Chemical Engineering - Click Here

GATE Chemical Engineering combo
๐ŸŽ COMBO OFFER
GATE Chemical Engineering โ€“ Complete Pack
57 Mock Tests + 4,000 MCQ eBook
โ‚น251โ‚น500
Get the Combo โ†’
GATE Chemical Engineering Combo
โ‚น251 ยท 57 Mock Tests
View โ†’