Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › Important Paper Gate - Life Science
Important MCQs

Important Paper Gate - Life Science

EEnvatX Team16 Oct 20261 min read
Important Paper Gate - Life Science

Q1. Shaquille O’ Neal is a 60% career free throw shooter, meaning that he successfully makes 60 free throws out of 100 attempts on average. What is the probability that he will successfully make exactly 6 free throws in 10 attempts?

  1. 0.2508
  2. 0.2816
  3. 0.2934
  4. 0.6000

Answer: A

Q2. Ferrous sulfate on reaction with potassium hexacyanochromate (III) produces a brick red complex. The number of unpaired electrons on Fe in the red complex is _______.

  1. 5-5
  2. 1-1
  3. 4-4
  4. 2-2

Answer: C

Q3. Heterologous expression of green fluorescent Protein is possible because the genetic code is

  1. universal
  2. triplet
  3. degenerate
  4. non – overlapping

Answer: A

Q4. Phosphoglucose isomerase was incubated with 0.2 M of glucose 6- phosphate. On reaching equilibrium, 55% of glucose 6- phosphate was converted to fructose 6- phosphate. The equilibrium constant for this reaction is_______.

  1. 1.20-1.23
  2. 1.20-1.24
  3. 1.20-1.22
  4. 1.23-.125

Answer: B

Q5. Amino acid residues predominantly involved in protein- DNA interactions are

  1. alanines
  2. negatively charged
  3. pralines
  4. positively charged

Answer: D

Q6. Which of the following does NOT use xylem to transport water?

  1. Miscanthus
  2. Marchantia
  3. Selaginella
  4. Mangolia

Answer: B

Q7. Which of the following is the closest ancestor of all land plants?

  1. Blue green algae
  2. red algae
  3. Chara
  4. Coleochaeteae

Answer: C

Q8. 4’,6 diamidino 2-phenylindole (DAPI) is a fluroscent dye used to stain the nucleus. Which of the following plant cells, when mature, cannot be stained by DAPI?

  1. Trichomes
  2. Tracheids
  3. Collenchyma
  4. Mesophyll

Answer: B

Q9. The uptake of nitrogen (N) and phosphorus (P) by plant roots often involves interaction between root and some symbiotic organisms. Which of the following associations is most commonly found for the uptake of these two nutrients?

  1. Bacteria for N, algae for P
  2. Bacteria for N, nematodes for P
  3. Nematodes for N, fungi for P
  4. Bacteria for N, mycorrhizae for P

Answer: D

Q10. Which of the following summarizes the role of Casparian strip intransport of water in the root?

  1. Symplast ton Apoplast
  2. Apoplast to Symplast
  3. Phloem to Xylem
  4. Xylem to Phloem

Answer: B

For More Important Paper Gate - Life Science - Click Here

GATE Life Science combo
🎁 COMBO OFFER
GATE Life Science – Complete Pack
21 Mock Tests
₹251₹500
Get the Combo →
GATE Life Science Combo
₹251 · 21 Mock Tests
View →