Important Paper Low

Q1. Which of the following is an element of Ihering theory of possession?
- Overemphasis on the element of animus
- Equal emphasis on the elements of animus and corpus
- Owner like appearance in relation to a thing
- Immediate physical power to exclude any foreign agency.
Answer: C
Q2. Ownership without possession can be termed as which one of the following?
- No ownership
- Quasi ownership
- Incomplete ownership
- No-corporeal ownership
Answer: D
Q3. Which one out of the following statements is not correct with reference to Savigny's theory of Volksgeist?
- Law cannot be universal or general in character
- Law is found and not made
- Law grows with the growth and strengthens with the strength of people
- Law is an instrument of social change and Social reform
Answer: D
4.Who among the following propounded the theory of possession which lays stress not on animus, but on de facto control?
(a) Salmond
(b) Pollock
(c) Holmes
(d) jhering
Ans. (b)
Q5. 'A' borrowed a sum of Rs. 5,000/- from 'B' , which he did not repay for a period of three years. Now which one of the following rights does 'B' have against 'A' ?
- Perfect rights
- Imperfect rights
- Proprietary rights
- None of the above
Answer: B
Q6. What do Rights in re-aliena mean?
- Rights in the things of others
- Rights in one's own things
- Rights relating to property
- Rights to receive damages
Answer: A
Q7. Who among the following divided the sources of law into formal sources and material sources?
- Allen
- Keeton
- Salmond
- Gray
Answer: C
Q8. Why is the expiatory theory of punishment obsolete now?
- It does not empower the State to impose punish
- It is incapable to reform the wrong doer
- It is based on moral doctrines
- It enlarges the limits of jurisprudence
Answer: C
Q9. Eugen Ehrlich is a well Known jurist of sociological school of jurisprudence. Which one of the following statements may not be attributed to the theory propounded by him?
- Law is derived from social facts
- Law depends on social compulsion
- Three is a 'living law' underlying the formal rule of the legal system
- State law has significant influence on shaping and development of living law
Answer: D
Q10. Balancing of social interests and the doctrines of social engineering is the greatest contribution to sociological school. This is attributed to whom?
- Duguit
- Roscoe Pound
- Savigny
- jhering.
Answer: B
For More Low Paper - Click Here


