Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › Important Paper Mechnical Engineering Chapterwise English
Important MCQs

Important Paper Mechnical Engineering Chapterwise English

EEnvatX Team16 Oct 20262 min read
Important Paper Mechnical Engineering Chapterwise English

1- Posion’s ratio is the ratio of

(a) Lateral stress to longitudinal stress

(b) Lateral stress to longitudinal strains

(c ) Lateral strain to longitudinal strain

(d) Shear stress to shear strain

Ans. C

Q2. On the application of a given load the length of a wire is stated to increase by 1mm. If the same force is now applied to a wire of same material but of the length and radius twice the first, the extension produced would be

  1. 0.25mm
  2. 0.5mm

(c )2.0mm

(d)4.0mm

Ans. B

Q3. The bulk modulus of elasticity

  1. does not increase with the pressure
  2. increases with the pressure

(c ) is large when fluid is more compressible

(d) is independent of pressure and viscosity

Ans. A

Q4. To express stress-strain relations for a linearaly elastic, homogeneous , isotropic material , minimum number of material constants needed are

  1. Two
  2. Three

(c ) Four

(d) One

Ans. C

Q5. A tension member with a cross-sectional area of 30mn² resists a load of 60kN. What is the normal stress induced on the plane of maximum shear stress ?

  1. 2 kN/mm²
  2. 1 kN/mm²

(c ) 4 kN/mm²

(d)3 kN/mm²

Ans. A

Q6. One end of a metallic rod is fixed rigidly and its temperature is raised. It will experience

  1. zero stress
  2. tensile stress

(c ) compressive stress

(d) None of the above

Ans. B

Q7. Select the proper sequence for the following :

  1. Proportional limit
  2. Elastic limit

(c ) Yield point

(d) Fracture /failure point

Ans. A

Q8. Select the correct answer out of the following alternatives about ‘Cyclic Stresses’

  1. That a material can tolerate are much greater than stresses produced under static loading
  2. Can lead to fatigue if the stress level is above the endurance limit

(c ) Can lead to fatigue if the stress level is below the endurance limit

(d) Are not introduced in the axle of a running train

Ans. C

Q9. If Mohr’s circle for a state of stress becomes a point, the state of stress is

  1. Pure shear state of stress
  2. Uniaxial state of stress
  3. Identical principal stresses
  4. None of the above

Answer: C

Q10. Mohr’s circle may be used to determine following stress on a inclined plane

  1. Normal stress
  2. Principle stress
  3. Tangential stress
  4. All of the above

Answer: D