Skip to main content
Image
Loading
Home โ€บ Blog โ€บ Important MCQs โ€บ Important Question Mechanical Engineering
Important MCQs

Important Question Mechanical Engineering

EEnvatX Team16 Oct 20261 min read
Important Question Mechanical Engineering

Q1. The property of material ,which enables it to withstand bending , without fracture , is know as

  1. Mechanical strength
  2. Stiffness

(c ) flexural rigidity

(d) Ductility

Ans. C

Q2. Which ingredient is responsible for corrosion resistant capability in Stainless Steel ?

  1. Iron
  2. chromium

(c ) Zinc

(d) Sulphur

Ans. B

Q3. Babbit meta is an alloy of which one of the following ?

  1. Lead and Tin
  2. Lead and Magnesium

(c ) Tin and Bismuth

(d) None of the above

Ans. A

Q4. When mechanical properties of a material remain same in all directions at each point, such a material is called

  1. Isotropic
  2. Homogeneous

(c ) Orthotropic

(d ) Anisotropic

Ans. A

Q5. Bronze contains

  1. Cu % and Zn 30% / 70 %
  2. Cu 90% and Zn10%/ 90%

(c )Cu 75% and Zn 25%/ 75%

(d) None of these

Ans. B

Q6. If a material expands freely due to heating , it will develop :

  1. Thermal stresses
  2. Tensile stresses

(c ) Compressive stresses

(d ) No stresses

Ans. D

Q7. Which one of the following has the highest value of specific stiffness ?

  1. Steel
  2. Aluminium

(c ) Fibre glass

(d) Carbon fibre composite

Ans. A

Q8. Which element makes stainless steel corrosion resistant ?

  1. Vanadium
  2. Chromium

(c ) Carbon

(d) Sulphur

Ans. B

Q9. The process of formation of new grains on heating metals is called

  1. Recrystallization
  2. Oxidation

(C )Microstructure

(d) Hardening

Ans. A

Q10. Which of the following has maximum ductility ?

  1. Copper
  2. Mild Steel

(c ) Cast Iron

(d ) 18-4-1 Steel

Ans. A

Mechanical Engineering combo
๐ŸŽ COMBO OFFER
Mechanical Engineering โ€“ Complete Pack
40 Mock Tests (20 Eng + 20 Hin) + 1,000 MCQ eBook
โ‚น251โ‚น500
Get the Combo โ†’
Mechanical Engineering Combo
โ‚น251 ยท 40 Mock Tests
View โ†’