Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › Important Question Mechnical Engineering
Important MCQs

Important Question Mechnical Engineering

EEnvatX Team16 Oct 20261 min read
Important Question Mechnical Engineering

Q1. The bending moment diagram for a simply supported beam with a load at the mind –span is a

  1. parabola
  2. hyperbola
  3. rectangle
  4. triangle

Answer: D

Q2. A beam is of rectangular section, the distribution of shearing stress across a section is

  1. Parabolic
  2. Rectangular

(c ) Triangular

(d) None of the above

Ans. C

Q3. Point of contraflexure is where

  1. B. M. is maximum
  2. S.F. is maximum

(c ) S.f. is zero

(d) B. M. is zero

Ans. D

Q4. The point of contraflexure occurs in :

  1. Cantileve beams
  2. Simply supported beams

(c ) Overhanging beams

(d) Fixed beams

Ans. C

Q5. In a beam when shear force changes sign, the bending moment will be :

  1. Zero
  2. Maximum

(c ) Minimum

(d) Infinity

Ans. B

Q6. A cable with uniformly distributed load per horizontal metre run will take the following shape :

  1. Straight line
  2. Parabola

(c ) Ellipse

(d) Hyperbola

Ans. B

Q7. If load at the free end of the cantilever beam is gradually increased failure will occur at :

  1. In the middle of beam
  2. At the fixed end

(c ) Any where on the spam

(d) None of the above

Ans. B

Q8. The ratio of the polar moment of inertia to the radius of the shaft is known as

  1. Shaft stiffness
  2. Flexural rigidity
  3. Torsional rigidity
  4. Torsional section modulus

Answer: D

Q9. In theory of simple bending of beams, which one of the following assumptions is incorrect ?

  1. Elastic modulus in tension and compression are same for the beam materials .
  2. Plane sections remain plane before and after bending

(c ) Beam is initially straight

(d) Beam material should not be brittle

Ans. D

Q10. The flexural rigidity of a beam is

  1. EI
  2. E/I

(c )I/E

(d) E/I²

Ans. A