Important Question Reasoning

Q1. Brinda goes 30 km towards North from a fixed point. Then after turning to her right she goes 30 km. After this she goes 30 km after turning to her right. How far and in what direction is she from the staring point?
- 60 km West
- 30 km South
- 60 km East
- 30 km East
Answer: D
Q2. Prem, Rakesh , Roshan, Sanjay, Tanuj, Udit are sitting at equal distance in a circle and are facing the centre. Roshan is third from Premin the right. Rakesh is third from Tanuj from left. Udit is between Prem and Tanuj and Sanjay is third from udit in the left and right. Who is opposite Tanuj?
- Rakesh
- Sanjay
- Roshan
- Prem
Answer: A
- Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given series shall complete it?
aa _ aabb _ b_aa _ aabb _bb
(A) b a b b a
(B) a a b b b
(C) a b b a b
(D) b b b a a
Ans. (C)
- Arrange the following words as per order in the dictionary
- Command 2. Commit
- Connect 4. Conceive
Q5. Conduct 6. Commerce
- 1 6 2 4 5 3
- 1 2 6 5 3 4
- 6 2 1 5 4 3
- 6 1 2 4 5 3
Answer: A
Q5. The age of Sunita’s father today is four times as that of her age. After 8 years, the age of her father will be three times that of her age. What is Sunita’s age today?
- 18 years
- 16 years
- 24 years
- 20 years
Answer: B
Q6. A woman has only 25 p and 50 p coins in her bag. If in all she has 40 coins which total ₹ 12.75, then the number of 50 P coins is
- 11
- 13
- 15
- 17
Answer: A
Q7. In a row at a bus stop, ‘A’ is 7 th from the left and ‘B’ is 9 th from the right. They both interchange their positions. Now a becomes 11 th from the left. How many people are there in the row?
- 10
- 20
- 19
- 18
Answer: C
Q8. At present, the ratio between the ages of Arun and Deepak is 4 : 3. After 6 years, Arun’s age will be 26 years. What is the age of Deepak at present?
- 15 years
- 19 years
- 24 years
- 12 years
Answer: A
- From the given alternatives select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
Encouragement
(A) game
(B) tear
(C) neck
(D) meat
Ans. (C)
Q10. If DELHI is coded as 73541 and CALCUTTA as 82589662, then how would CALICUT be coded in that code?
- 5978213
- 8251896
- 8543691
- 5279431
Answer: B
For More Important Question Reasoning - Click Here


