Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › Important Questions Chemistry
Important MCQs

Important Questions Chemistry

EEnvatX Team16 Oct 20261 min read
Important Questions Chemistry

1: The first ionization potencial of N and O are respectively

A: 14.6 , 13.6 eV

B: 13.6, 13.6 eV

C: 13.6, 14.6 eV

D: 14.6, 14.6 eV

Correct Answer: A

2: Solder is

A: Pb + Sn

B: Pb + Zn

C: Pb + Sn + Zn

D: none of these

Correct Answer: A

3: The latest technique for the purification of organic concept is

A: chromatography

B: fractional distillation

C: crystallization

D: vaccum distillation

Correct Answer: A

4: Which of the following contain cobalt?

A: vitamin B1

B: vitamin B9

C: vitamin B2

D: vitamin B12

Correct Answer: D

5: The number of water molecules in gypsum and plaster of paris is respectively

A: 2 and ½

B: 5 and 2

C: 2 and 1

D: 7 and 2

Correct Answer: A

6: Carborundum is

A: Al2(SO4)3

B: AlCl3

C: Al2O3. 2H2O

D: SiC

Correct Answer: D

7: Which of the following is the most stable alkaline ?

A: CH3 = CH2

B: RCH2 = CH2R

C: R2C = CR2

D: RCH = CHR

Correct Answer: C

8: In the reaction Phenol NaOH (A) CO2 + HCI (B) is

A: Benzaldehyde

B: Chlorobenzene

C: Benzoic acid

D: Salicylic acid

Correct Answer: D

9: Which one of the following is not effected by temperature

A: molarity

B: molality

C: normality

D: mole fraction

Correct Answer: C

10: Which of the following is correct order of ionic size?

A: Ca2+> K+> Cl- > S2-

B: Ca2+> Cl- > K+ > S2-

C: S2-> Cl-> K+> Ca2+

D: Cl-> K+> Ca2+> S2-

Correct Answer: B

For More Important Questions Chemistry - Click Here