Important Questions ESE - Civil Engineering

Q1. In the cross-section of a timber, cambium layer can occur in
- Inner Bark and Sap Wood
- Pith and Heart Wood
- Sap Wood and Heart Wood
- Outer Bark and Sap Wood
Answer: A
- Consider the following statements :
- In the infinitesimal strain theory, dilatation is taken as an invariant.
- Dilatation is not proportional to the algebraic sum of all normal stresses.
- The shearing modulus is always less than the elastic modulus.
Which of the above statements is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (d)
Q3. Which one of the following represents constitutive relationship ?
- Vertical displacements in a structure
- Rotational displacements in a structure
- System of forces in equilibrium
- Stress-strain behavior of a material
Answer: D
Q4. Principal stresses at a point are 80 N/mm 2 and 40 N/mm 2 , both tensile. The yield stress in simple tension for this material is 200 N/mm 2 . The values of factors of safety according to maximum principal stress theory and maximum shear stress theory, respectively, are
- 2.5 and 2.5
- 2.5 and 5
- 5 and 5
- 5 and 1.67
Answer: B
Q5. Two similar bars of Steel and Aluminium are heated to a same temperature. Forces are applied at the ends of the bars to maintain their lengths unaltered. If the ratio of Young’s moduli of Steel and Aluminium is 3, and the ratio of the coefficients of thermal expansion of Steel to that of aluminium is 0.5, what is the stress on the Aluminium bar if the stress on the Steel bar is 100 MPa ?
- 16.7 MPa
- 66.7 MPa
- 136.7 MPa
- 150.0 MPa
Answer: B
Q6. A structural steel beam has an unsymmetrical I-cross-section. The overall depth of the beam is 200 mm. The flange stresses at the top and bottom are 120 N/mm 2 and 80 N/mm 2 , respectively. The depth of the natural axis from the top of the beam will be
- 120 mm
- 100 mm
- 80 mm
- 60 mm
Answer: A
Q7. A circular shaft rotates at 200 rpm and is subject to a torque of 1500 Nm. The power transmitted would be
- 10πkW
- 15 π kW
- 20π kW
- 30π kW
Answer: A
Q8. A tractor has a permissible loaded speed of 200 m/minute, which can increase by 25% when the load is removed/deposited. Generally, it is operated at 80% of the permissible speed (loaded unloaded). It works at a location where haul distance is 120 m. Rest allowance per round-trip is taken as 50 seconds on an average. Fixed time per trip, for loading and unloading and turnaround, etc., is 30 seconds. What is its effective cycle time?
- 157 seconds
- 161 seconds
- 173 seconds
- 182 seconds
Answer: B
- In the analysis of beams subjected to loads, the point with Nil Bending Moment can be a
- Point of Contraflexure
- Point of Maximum Shear Force
- Point of Inflection
Which of the above statements is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (a)
Q10. The purpose of lateral ties in a short RC column is to
- Avoid buckling of longitudinal bars
- Facilitate compaction of concrete
- Increase the load carrying capacity of the column
- Facilitate construction
Answer: A
For More Important Questions ESE - Civil Engineering - Click Here


