Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › Important Questions Reasoning
Important MCQs

Important Questions Reasoning

EEnvatX Team16 Oct 20261 min read
Important Questions Reasoning

Q1. If REEXAMINATION is written as EXAMINATIONER, how can REFORMER be written in that code?

  1. REFORMRE
  2. REFROMER
  3. FORREMER
  4. FORMERER

Answer: D

Q2. Find out the set among the four sets which is like the given set. Given set (48, 64, 78).

  1. 16, 43, 58
  2. 74, 48, 64
  3. 13, 28, 44
  4. 17, 25, 42

Answer: B

Q3. if the uncle of the father of Rani is the grandson of the father of Anup and Anup is the only son of his father, then what is the relation of Anup with Rani?

  1. Grandfather
  2. Uncle
  3. Maternal Uncle
  4. Great- grandfather

Answer: D

Q4. The daughter of the son of the father of my father’s sisiter is to me.

  1. Aunt
  2. Sister
  3. Daughter
  4. Niece

Answer: B

Q5. In this question, a word has been given followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find this word. CHEMOTHERAPY

  1. HECTARE
  2. MOTHER
  3. THEATRE
  4. RAPED

Answer: D

Q6. If TRAIN is coded as WUDLQ, how is the word BUS coded?

  1. EXU
  2. DWU
  3. EXV
  4. VXE

Answer: C

Q7. In a certain code, NATION is written as ANITNO. In that code, which word will be written as EROFMR?

  1. FORMER
  2. ROMFER
  3. REFORM
  4. FROMRE

Answer: C

Q8. If ASHA equals 29, then VINAYBHUSHAN = ?

  1. 211
  2. 200
  3. 144
  4. 130

Answer: C

Q9. If PRESENTATION is written as REPSENTATION, how can COMMENDATION be written in that code?

  1. NCOMENDATION
  2. OMCMENDATION
  3. IONENCOMMDAT
  4. DATIONENCOMM

Answer: B

Q10. If MATCH is coded as NCWGM and BOX as CQA, then which of the following is coded as OQWIGUVS?

  1. NOTEBOOK
  2. NOTEBOKE
  3. NOTFBOPE
  4. MOKEBOOT

Answer: A

For More Important Questions Reasoning - Click Here