Skip to main content
Image
Loading
Home โ€บ Blog โ€บ Important MCQs โ€บ Important Questions with Answer Gate Instrumentation Engineering
Important MCQs

Important Questions with Answer Gate Instrumentation Engineering

EEnvatX Team16 Oct 20262 min read
Important Questions with Answer Gate Instrumentation Engineering

Q1. Two independent random variables X and Y are uniformly distributed in the interval [-1, 1]. The probability that max[X, Y] is less than 1/2 is

  1. 3/4
  2. 9/16
  3. 1/4
  4. 2/3

Answer: B

Q2. A psychometric chart is used to determine

  1. pH
  2. Sound velocity in glasses
  3. CO 2 concentration
  4. Relative humidity

Answer: D

Q3. The bridge method commonly used for finding mutual inductance is

  1. Heaviside Campbell bridge
  2. Schering bridge
  3. De Sauty bridge
  4. Wien bridge

Answer: A

Q4. A fair coin is tossed till a head appears for the first time. The probability that the number of required tosses is odd, is

  1. 1/3
  2. 1/2
  3. 2/3
  4. 3/4

Answer: C

Q5. A double convex lens is used to couple a laser beam of diameter 5 mm into an optical fiber with a numerical aperture of 0.5. The minimum focal length of the lens that should be used in order to focus the entire beam into the fiber is

  1. 1.44 mm
  2. 2.50 mm
  3. 4.33 mm
  4. 5.00 mm

Answer: B

Choose the most appropriate alternative from the options given below to complete the following sentence:

If the tired soldier wanted to lie down, he ______the mattress out on the balcony.

(a) should take

(b) shall take

(c) should have taken

(d) will have taken

Ans. (c)

  1. One of the parts (A, B, C, D) in the sentence given below contains an ERROR. Which one of the following is INCORRECT?

I requested that he should be given the driving test today instead of tomorrow.

(a) requested that

(b) should be given

(c) the driving test

(d) instead of tomorrow

Ans. (b)

  1. Which one of the following options is the closest in meaning to the word given below?

Lattitude

(a) Eligibility

(b) Freedom

(c) Coercion

(d) Meticulousness

Ans. (b)

9.Choose the most appropriate word from the options given below to complete the following sentence:

Given the seriousness of the situation that he had to face, his ___________was impressive.

(a) beggary

(b) nomenclature

(c) jealousy

(d) nonchalance

Ans. (d)

Q10. There are eight bags of rice looking alike, seven of which have equal weight and one is slightly heavier. The weighing balance is unlimited capacity. Using this balance, the minimum number of weighings required to identify the heavier bag is

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 8

Answer: A

For More Gate Instrumentation Engineering - Click Here

GATE Instrumentation Engineering combo
๐ŸŽ COMBO OFFER
GATE Instrumentation Engineering โ€“ Complete Pack
60 Mock Tests + 4,500 MCQ eBook
โ‚น251โ‚น500
Get the Combo โ†’
GATE Instrumentation Engineering Combo
โ‚น251 ยท 60 Mock Tests
View โ†’