Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › Important Questions with Answer Jammu & kashmir G.K.
Important MCQs

Important Questions with Answer Jammu & kashmir G.K.

EEnvatX Team16 Oct 20261 min read
Important Questions with Answer Jammu & kashmir G.K.

Q1. Which of the following is the earliest source of Kashmir ?

  1. Shivadrishti B. Rajtarangini
  2. Nilmatpuran D. Pratyabhijnasutra

Answer: B

Q2. How many megalithic sites have existed in pre-historic times in Kashmir ?

  1. One B. Three
  2. Four D. Two

Answer: A

Q3. Which is the first archaeological site in the country which revealed the existence of a Neolithic settlement in Kashmir region ?

  1. Aihole B. Lothal
  2. Konark D. Burzahom

Answer: D

Q4. which of the following are a few major invention of the Neolithic Era ?

  1. Needles B. Harpons
  2. Hunting tools D. All of these

Answer: D

Q5. When did the habilitation at Burzahom came to an end ?

  1. AD 1300 B. 1300 Bc
  2. Ad 1400 D. 1400 bC

Answer: D

Q6. Pandrethan, the old city of Srinagar was founded by

  1. Ashoka B. Gautam
  2. Gondana I D. Yudhistira

Answer: A

Q7. Which of the following place, the fourth Buddhist council was held ?

  1. Patliputra B. Uttar Pradesh
  2. Kashmir D. Kurukshetra

Answer: C

Q8. Who is known as the ‘Samudragupta of Kashmir’ ?

  1. Gunavarman B. Durlab vardhan
  2. Lalitaditya D. Sanghbuti

Answer: C

Q9. Which of the following king founded the Pravarsempura City of Srinagar ?

  1. Parvasen I B. Parvasena II
  2. Ashoka D. None of these

Answer: B

Q10. Kumarajiva was among the renowned Kashmiri Scholars who travelled to……

  1. China B. Afghan
  2. Europe D. None of these

Answer: A

For More Questions - Click Here