Important Questions with Answer JEE Advanced

Q1. The diameter of a cylinder is measured using a Vernier calipers with no zero error. It is found that the zero of the Vernier scale lies between 5.10 cm and 5.15 cm of the main scale. The Vernier scale has 50 division equivalent to 2.45 cm. The 24 th division of the Vernier scale exactly coincides with one of the main scale divisions. The diameter of the cylinder is
- 5.112 cm
- 5.124
- 5.136
- 5.148
Answer: B
Q2. One end of a horizontal thick copper wire of length 2L and radius 2R is welded to an end of another horizontal thin copper wire of length L and radius R. When the arrangement is stretched by applying forces at two ends, the ratio of the elongation in the thin wire to that in the thick wire is
- 0.25
- 0.50
- 2.00
- 4.00
Answer: C
A pulse of light of duration 100 ns is absorbed completely by a small object initially at rest. Power of the pulse is 30 mV
and the speed of light is 3 x 108 ms-1. The final momentum of the object is
(a) 0.3 x 10 -17 kg-ms -1
(b) 1.0 x 10 -17 kg-ms -1
(c) 3.0 x 10 -17 kg-ms -1
(d) 9.0 x 10 -17 kg-ms -1
Ans (b)
Q4. Two non-reactive monoatomic ideal gases have their atomic masses in the ratio 2 : 3. The ratio of their partial pressures, when enclosed in a vessel kept at a constant temperature, is 4 : 3. The ratio of their densities is
- 1 : 4
- 1 : 2
- 6 : 9
- 8 : 9
Answer: D
Q5. The standard enthalpies of formation of CO 2 (g), H 2 O(l) and glucose(s) at 25ยฐC are -400 kJ/mol, -300 kJ/mol and -1300 kJ/mol and standard enthalpy of combustion per gram of glucose at 25ยฐC is
- +2900 kJ
- -2900 kJ
- -16.11 kJ
- + 16.11 kJ
Answer: C
Q6. The compound that does not liberate CO2, on treatment with aqueous sodium bicarbonate solution, is
- benzoic acid
- benzenesulphonic acid
- salicylic acid
- carbolic acid (Phenol)
Answer: D
Q7. Concentrated nitric acid, upon long standing, turns yellow-brown due to the formation of
- NO
- NO 2
- N 2 O
- N 2 O 4
Answer: B
Q8. Upon treatment with ammoniacal H2S, the metal ion that precipitates as sulphide is
- Fe (III)
- Al (III)
- Mg (II)
- Zn (II)
Answer: D
Q9. Methylene blue, from its aqueous solution, is absorbed on activated charcoal at 25ยฐC. For this process, the correct statement is
- the absorption requires activation at 25ยฐC
- the absorption is accompanied by a decreases in enthalpy
- the absorption increases with increase of temperature
- the absorption is irreversible
Answer: B
Q10. Sulphide ores are common for the metals
- Ag, Cu and Pb
- Ag, Cu and Sn
- Ag, Mg and Pb
- Al, Cu and Pb
Answer: A
For More Questions JEE Advanced - Click Here


