Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › Important Questions with Answer UGC - NET - Commerce
Important MCQs

Important Questions with Answer UGC - NET - Commerce

EEnvatX Team16 Oct 20262 min read
Important Questions with Answer UGC - NET - Commerce

Q1. Which of the following factor is not directly responsible for slowing down the growth of infrastructure?

  1. High level of perceived political risk.
  2. High level of sunk cost.
  3. High probability of time and cost over-run.
  4. Introduction of competition in all sectors.

Answer: (D)

Q2. Out of the following which is not a major component of Gross Domestic Product (GDP)?

  1. Personal Consumption Expenditure
  2. Gross Private Domestic Investment
  3. Net Personal Income
  4. Net Exports

Answer: (C)

Q3. Which of the following is not a forum of Consumer Dispute Redressal System?

  1. Local forum
  2. Distirct forum
  3. State forum (State Commission)
  4. National Commission

Answer: (A)

Q4. Which of the following is deferred revenue expenditure?

  1. Legal expenses incurred on the purchase of land.
  2. Expenses on a mega advertisement campaign while launching a new product.
  3. Expenses incurred on installation of a new machine.
  4. Wages paid for construction of an additional room in a building.

Answer: (B)

Q5. The amount of depreciation charged to Profit and Loss Account varies every year under:

  1. Fixed installment method
  2. Annuity Method
  3. Diminishing method
  4. Insurance policy method

Answer: (C)

Q6. Ordinal utility analysis of the consumer’s behavior is considered superior to the cardinal utility analysis mainly due to :

  1. Assumption of the rationality of the consumer’s behavior.
  2. Possibility of the derivation of the consumer's demand.
  3. Bifurcation of price effects into income and substitution effects.
  4. Consideration of the available limited resources for satisfying consumer’s demand.

Answer: (C)

Q7. Monopoly is not considered desirable from the point of view of the society mainly because the monopolist endeavors to:

  1. Earn net revenue on the sale of all goods including those involving no cost of production.
  2. Earn net revenue on sale of goods in short run as well as long run.
  3. Charge different prices for the same product from the different categories of buyers.
  4. Produce below economic capacity level when he exhibits satisfaction with normal profit only.

Answer: (A)

Q8. When the date are classified only on the basis of descriptive characteristics which cannot be quantified is known as :

  1. Geographical classification
  2. Chronological classification
  3. Qualitative classification
  4. Quantitative classification

Answer: (C)

Q9. Which one of the following is a false description?

  1. In a moderately asymmetrical distribution, the empirical relationship between Mean, Mode and Median suggested by Karl Pearson isMean – Mode = 3 (Mean – Median)
  2. Coefficient of variation is an absolute measure of dispersion
  3. Measure of skewness indicates the direction in the distribution of numerical values in the data set.
  4. Kurtosis refers to the degree of flatness of peakedness in the region around the mode of a frequency curve.

Answer: (B)

Q10. Computers that recognize data as discrete signals are called?

  1. Analog computers
  2. Digital computers
  3. Hybrid computers
  4. Super computers

Answer: (B)

UGC NET Commerce combo
🎁 COMBO OFFER
UGC NET Commerce – Complete Pack
40 Mock Tests + 2,000 MCQ eBook
₹251₹500
Get the Combo →
UGC NET Commerce Combo
₹251 · 40 Mock Tests
View →