Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › Important Questions with Answer UGC - NET - Psychology
Important MCQs

Important Questions with Answer UGC - NET - Psychology

EEnvatX Team16 Oct 20262 min read
Important Questions with Answer UGC - NET - Psychology

Q1. A procedure that establishes a sequence of responses which lead to a reward following the final response and then working backwards is called

  1. Shaping
  2. Stimulus Control
  3. Chaining
  4. Stimulus generation

Answer: (C)

Q2. In a study on scaling of attitude items, eleven statements were included. What would be the number of pairs of attitude statements?

  1. 21
  2. 55
  3. 110
  4. 121

Answer: (B)

Q3. Who first attempted to describe personality traits in terms of Lexican descriptors?

  1. Ross Stagner
  2. Allport and Odbert
  3. R.B. Cattell
  4. Coasta and McCrae

Answer: (B)

Read each of the following two statements – Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes:

Assertion (A): Classical conditioning is quick when UCS is presented immediately after CS rather than before.

Reason (R): According to cognitive perspective, classical conditioning occurs because CS provides expectancy about the coming of UCS.

Codes

A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

B. Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

C. (A) is true, but (R) is false.

D. (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

Q5. Which of the following have been explained by Freud in his psycho-analytic theory of motivation?

  1. Homeostasis
  2. Drives
  3. Hedonism
  4. Instincts

Codes

A. (a), (b) and (d) only

B. (a), (c) and (d) only

C. (b), (c) and (d) only

D. (a), (b) and (c) only

Answer: (B)

Match List-I with List-II and select the correct answer by choosing from the codes given below:

List-I List-II

(Concept) (Explanation)

A. Trait (i) Specific emotional and behavioral qualitiesof a personality that are thought to be biologically based.

B. Type (ii) A collection of highly interconnected traits ordispositions which determine personality integration.

C. System (iii) Clustering of many stable and enduring dispositions or qualities.

D. Temperament (iv) Consistent pattern of emotional andbehavioral reactions a person displays across variety of situations.

Codes

(a) (b) (c) (d)

A. (i) (ii) (iii) (iv)

B. (ii) (i) (iii) (iv)

C. (iii) (ii) (iv) (i)

D. (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (D)

Q7. Which of the following is correctly arranged?

  1. Encoding – Retrieval – Storage
  2. Encoding –Storage – Retrieval
  3. Storage – Encoding – Retrieval
  4. Retrieval – Encoding – Storage

Answer: (B)

Q8. Which one of the following does not contribute to memory?

  1. Interesting/disinteresting learning material
  2. Goal behind learning
  3. Gender
  4. Some rest after learning

Answer: (C)

Q9. In terms of efficiency in scanning information, which one of the following strategies is considered to be the best?

  1. Conservative focusing
  2. Focus gambling
  3. Simultaneous scanning
  4. Successive scanning

Answer: (C)

Q10. In retrograde amnesia, Which of the following kind of problem is seen:

  1. Problems with recalling previously learned material
  2. Problems with face recognition
  3. Difficulty finding routes
  4. Poor encoding of verbal material

Answer: (A)

For More Important Questions with Answer UGC - NET - Psychology - Click Here

UGC NET Psychology combo
🎁 COMBO OFFER
UGC NET Psychology – Complete Pack
70 Mock Tests + 2,000 MCQ eBook
₹251₹500
Get the Combo →
UGC NET Psychology Combo
₹251 · 70 Mock Tests
View →