Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › MCQs CA-CPT Mercantile low Paper
Important MCQs

MCQs CA-CPT Mercantile low Paper

EEnvatX Team16 Oct 20261 min read
MCQs CA-CPT Mercantile low Paper

Q1. The Objective of the sale of Goods Act , 1930 is to define and amend law relating to-

  1. Sale of Immovable properties
  2. Sale of Goods
  3. Agreements to sell
  4. All of the above.

Answer: B

Q2. The sale of Goods Act,1930extends to the whole of India , except the state of

  1. Maharashtra
  2. Jammu and Kashmir
  3. Tamilnadu
  4. Uttar Pradesh

Answer: B

Q3. The sale of Goods act,1930 came in toForce on-

  1. 1 day of July 1930
  2. 1 day of September 1930
  3. 1 day of January 1930
  4. 31 day of December

Answer: A

Q4. The sale of Goods Act,1930 deals with-

  1. Cash sales
  2. Credit sales
  3. Hire purchase sales
  4. Sale of Goods in general

Answer: D

Q5. Section .... of the sale of goods Act, 1930 defines the term buyer

  1. 2( 1)
  2. 2( 2)
  3. 2 (3)
  4. 2 (4)

Answer: A

Q6. Under the sale of Goods Act,1930 Buyer means a person Who-

  1. Buys goods
  2. Agrees to buy goods
  3. Either a or b
  4. Neither a nor b

Answer: C

Q7. Section .... of the sale of Goods Act,1930 defines the term Delivery

  1. 2( 1)
  2. 2 (2)
  3. 2 (3)
  4. 2 (4)

Answer: B

Q8. Delivery” as defined under section2 (2) of the sale of goods Act, means-

  1. Voluntary transfer of possession
  2. Gratuitous transfer of possession
  3. Involuntary transfer of possession
  4. Statutory transfer of possession

Answer: A

Q9. Delivery as defined under section 2 2 of the sale of Goods Act, means voluntary transfer of...

  1. Possession
  2. Ownership
  3. Risk
  4. All of the above

Answer: A

Q10. Delivery within the meaning of the sale of goods act can be-

  1. Symbolic
  2. Actual
  3. Constructive
  4. Either(a)or(b) or (c)

Answer: D

For More MQCs - Click Here