MCQs CBSE UGC-NET Teaching & Research Aptitude

Q1. The use of teaching aids is justified on the grounds of :
- attracting students attention in the classroom.
- minimizing indiscipline problems in the classroom.
- optimizing learning outcomes of students.
- effective engagement of students in learning tasks.
Answer: C
Q2. A researcher intends to explore the effect of possible factors for the organization of effective mid-day meal interventions. Which research method will be the most appropriate for this study.
- Historical Method
- Descriptive Survey Method
- Experimental Method
- Ex-post-facto Method
Answer: D
Q3. Which of the following is an initial mandatory requirement for pursuing research ?
- Developing a research design
- Formulating a research question
- Deciding about the data analysis procedure
- Formulating a research hypothesis
Answer: B
Q4. The format of thesis writing is the same as in :
- preparation of research paper/article
- writing of seminar presentation
- a research dissertation
- presenting a workshop/conference paper
Answer: C
Q5. In qualitative research paradigm, which of the following features may be considered critical ?
- Data collection with standardized research tools
- Sampling design with probability sample techniques
- Data collection with bottom-up empirical evidences
- Data gathering to take place with top down systematic evidences
Answer: C
Q6. In a research on the effect of child-rearing practices on stress proneness of children in completing school projects, the hypothesis formulated is that ‘child rearing practices do influence stress proneness’. At the data analysis stage a null hypothesis is advanced to find out the tenability of research hypothesis. On the basis of the evidence available, the null hypothesis is rejected at 0.01 level of significance. What decisions may be warranted in respect of the research hypothesis ?
- The research hypothesis will also be rejected.
- The research hypothesis will be accepted.
- Both the research hypothesis and the null hypothesis will be rejected.
- No decision can be taken in respect of the research hypothesis.
Answer: B
Q7. Which country enjoyed competitive advantages in automobile industry for decades ?
- South Korea
- Japan
- Mexico
- Malaysia
Answer: B
Q8. Why labour-based competitive advantages of India and Singapore cannot be sustained in IT and service sector
- Due to the diminishing levels of skill.
- Due to capital-intensive technology making inroads.
- Because of new competitors.
- Because of shifting of labour based advantage in manufacturing industries.
Answer: C
Q9. How can an organization enjoy competitive advantage sustainable overtime ?
- Through regional capital flows.
- Through regional interactions among business players.
- By making large banks, industries and markets coalesced
- By effective use of various instrumentalities.
Answer: D
Q10. What is required to ensure competitive advantages in specific markets ?
- Access to capital
- Common office buildings
- Superior knowledge
- Common metals
Answer: C
For More MCQs CBSE UGC-NET Teaching & Research Aptitude - Click Here


