Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › MCQs Commerce
Important MCQs

MCQs Commerce

EEnvatX Team16 Oct 20261 min read
MCQs Commerce

Q1. Right shares are those shares which are issued to:

  1. Directors
  2. Promoters
  3. Existing shareholders
  4. None of these

Answer : C

Q2. The profit on reissue of shares is transferred to .............

  1. General reserve
  2. Capital reserve
  3. P/L account
  4. P/L appropriation account

Answer : B

Q3. Voluntary return of shares by shareholders to the company for cancellation is called:

  1. Transfer of shares
  2. Forfeiture of shares
  3. Surrender of shares
  4. Buyback of shares

Answer : C

Q4. Stock is a consolidation of.............. Shares .

  1. Partly paid
  2. Fully paid
  3. Equity
  4. Sweat

Answer : B

Q5. Preference shareholders are entitled to a fixed rate of.........

  1. Interest
  2. Dividend
  3. Coupon
  4. Capital

Answer : B

Q6. ............. Is deducted from the called-up capital in order to calculate paid-up capital .

  1. Calls in arrear
  2. Calls in advance
  3. Uncalled capital
  4. Reserve capital

Answer : A

Q7. On forfeiture of shares, which of the following account is credited with the amount of money already received on such shares?

  1. Shares forfeited a/c
  2. Share capital a/c
  3. Unpaid calls a/c
  4. Share premium a/c

Answer : A

8................... Implies issue and allotment of shares to a selected group of persons and not to general public.

A. Initial public offer

B. Right issue

C. Private placement

D. Preemptive right

Answer : C

Q9. Shares which carry preferential rights are called ...............

  1. Equity shares
  2. Preference shares
  3. Sweaty equity
  4. Green shoe

Answer : B

Q10. Preference shares can be redeemed................

  1. If they are fully paid up
  2. If they are partly paid up
  3. If they are convertible
  4. None of these

Answer : A

For More MCQs Commerce - Click Here