Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › MCQs ESE - General Studies & Engineering Aptitude
Important MCQs

MCQs ESE - General Studies & Engineering Aptitude

EEnvatX Team16 Oct 20263 min read
MCQs ESE - General Studies & Engineering Aptitude

Q1. In a business partnership of three people A, B and C, B’s share in total profit is Rs 250 per Rs 2000. At this profit his return on investment is 15%. IF B earns total of Rs 900, what is the total investment made by A and C in business? Assume that each of A, B and C have invested their money for the entire year and profits are shared in the ratio of their investments.

  1. Rs 48000
  2. Rs 42000
  3. Rs 6000
  4. Data insufficient

Answer: (b)

Q2. Abhay and Bimal started a business in partnership. Abhay invested a capital of Rs 50000. Bimal agrees to pay Abhay an interest on half the capital at 8% per annum. Also Bimal receives a salary of Rs 500 per month for managing the business. After six months Abhay withdraws Rs 20000 and Bimal pitches in an equal amount. Bimal continues to pay Abhay interest at 8% per annum for the balance amount.at the end of the year they divide the profit equally and found that total earning of Bimal in the year was exactly thrice that of Abhay. The total profit?

  1. Rs 7200
  2. Rs 6800
  3. Rs 5400
  4. Rs 4800

Answer: (a)

Q3. Which is the better investment (the security being equal), 3 percents perpetually at par, or 5 percents at 124, the latter stock being redeemable in 20 years at par? (Simple interest to be reckoned)

  1. 3% at par
  2. 5% at 124
  3. Both are same
  4. Cannot be determined

Answer: (b)

Q4. A rejects 0.08% of the meters as defective. How many will he examine to reject 2?

  1. 2500
  2. 1250
  3. 625
  4. 5000

Answer: (a)

Q5. (a% of b) + (b% of a) is equal to

  1. a% of b
  2. 2% of ab
  3. 20% of ab
  4. 2% of 100 ab

Answer: (b)

Q6. Ryan’s stock of goods is worth $9462, which is 15% more than Harland’s, and 15% less than Lmabert’s. What is the value of stock carried by Harland and Lambert respectively?

  1. $8218, $10032
  2. $1419, $10881
  3. $8042, $10881
  4. $8228, $11132

Answer: (d)

Q7. Numerator of a fraction increase by 25%. What can be said about the resultant fraction?

  1. It is 67% less than original
  2. It is equal to the original fraction
  3. It is 67% more than the original fraction
  4. The change cannot be determined

Answer: (c)

Q8. In the Annual General Meeting of the Rotary club a chairman is to be selected for which A and B is the only two candidates. After the first round, each of them gave a speech on their policy and work plan for the coming year after which another round of election was held. The number of votes not case for A increased by 25% in the second round over those not cast for him in the first round and A lost second round to B by twice as many votes as that by which he has won in the first round. If total 260 people voted each time what was the percent decrease in votes received by A in the second round assuming that no vote was void in any of the rounds?

  1. 18%
  2. 25%
  3. 21.43%
  4. 30%

Answer: (c)

Q9. A watermelon weighs 5000gm. 99% of its weight is water. It is kept in a drying room and after some time it turns out that it is only 98% water by weight. What is its weight now?

  1. 2500 gm
  2. 4500 gm
  3. 4950 gm
  4. None of these

Answer: (a)

Q10. A sum of Rs 5000 is divided into two parts A and B such that simple interests at the rate of 20% p.a. on A and B after 2 and 3 years respectively are equal. Which of the following is false about A and B?

  1. Ratio of A to B is 2 : 3
  2. Ratio of A to B is 3 : 2
  3. A exceeds B by Rs 1000
  4. Total interest earned on A and B is Rs 2400

Answer: (a)

For More MCQs ESE - General Studies & Engineering Aptitude - Click Here

ESE General Studies combo
🎁 COMBO OFFER
ESE General Studies – Complete Pack
10 Mock Tests
₹251₹500
Get the Combo →
ESE General Studies Combo
₹251 · 10 Mock Tests
View →