Skip to main content
Image
Loading
Home โ€บ Blog โ€บ Important MCQs โ€บ MCQs ESE-General Studies Enginneers Aptitude
Important MCQs

MCQs ESE-General Studies Enginneers Aptitude

EEnvatX Team16 Oct 20262 min read
MCQs ESE-General Studies Enginneers Aptitude

Q1. Water pollution is measured by

  1. Amount of chlorine dissolved in water
  2. Amount of ozone dissolved in water
  3. Amount of nitrogen dissolved in water
  4. Amount of oxygen dissolved in water

Answer: (d)

2.Constituent of acid rain are mainly

(a) Nitrogen and carbon dioxide

(b) Carbon dioxide and carbon monoxide

(c) Ozone and carbon monoxide

(d) Sulphur dioxide and nitrous oxide

Answer: (d)

Q3. What is the effect of carbon monoxide?

  1. It affects digestion
  2. it affects liver functioning
  3. It affects kidney functioning
  4. It affects oxygen carrying capacity of blood

Answer: (d)

4.Green muffler is

(a) Technology used to reduce pollution

(b) Method of afforestation

(c) Plantation along roadsides to reduce noise pollution

(d) A process to reduce vibration

Answer: (c)

5.Primary green house gases are

Methane

Water vapor

Nitrous oxide

Ozone

Sulphur hexafluoride

Perfluoro carbon

Select the correct answer:

(a) 1, 2, 3 and 4

(b) 1, 3, 5 and 6

(c) 3, 4, 5 and 6

(d) All of these

Answer: (a)

6.Consider the following statement:

Methane is a green house gas

Conversion of organic pollutants into water vapor is done by electrostatic precipitator

Which of the above statement is correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (a)

7.Consider the following statements

Striking of UV rays on the earth is due to ozone layer depletion

Well scrubber method is used for the removal of sulphur dioxide and ammonia from the polluted air

BOD is more in polluted water and less in potable water.

Which of the above statement is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1, 3 only

(4) All of the above

Answer: (d)

Q8. Photochemical smog is the resultant of the reaction among

  1. NO 2 , O 3 and PAN in the presence of sunlight
  2. CO, O 2 and PAN in the presence of sunlight
  3. CO, CO 2 and NO 2 at low temperature
  4. High concentration of NO 2 , O 3 and CO in the evening

Answer: (a)

Q9. Which of the following gases has an important role in maintain atmospheric temperature?

  1. Nitrogen
  2. Oxygen
  3. Argon
  4. CO 2 (Carbon dioxide)

Answer: (d)

Q10. The best way to dispose plant waste is

  1. Incineration
  2. Burning
  3. Dumping
  4. Composting

Answer: (a)

For More MCQs ESE-General Studies Enginneers Aptitude- Click Here

ESE General Studies combo
๐ŸŽ COMBO OFFER
ESE General Studies โ€“ Complete Pack
10 Mock Tests
โ‚น251โ‚น500
Get the Combo โ†’
ESE General Studies Combo
โ‚น251 ยท 10 Mock Tests
View โ†’