Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › MCQs ESE - Mechanical Engineering
Important MCQs

MCQs ESE - Mechanical Engineering

EEnvatX Team16 Oct 20262 min read
MCQs ESE - Mechanical Engineering

Q1. A simply supported beam of rectangular cross-section is under transverse loading. Regarding the shear stress distribution across any section, the ratio of maximum shear stress to mean shear stress is

  1. 1.5
  2. 2.5
  3. 3.5
  4. 4.5

Answer: A

Q2. A cylindrical Robot can reach any point in a cylinder of height L and radius 2L, except for the points in an inner cylinder of height L and radius L. The volume for the cylindrical Robot work envelope will be

  1. 9.42 L 3
  2. 6.24 L 3
  3. 9.12 L 3
  4. 9.86 L 3

Answer: A

Q3. A coil-spring of stiffness k is cut exactly at the middle and the two springs thus made are arranged in parallel to take up together a compressive load. The equivalent stiffness of the two springs is

  1. 0.25 k
  2. 0.5 k
  3. 2 k
  4. 4 k

Answer: D

Q4. Two solid shafts A and B are made of the same material. Shaft A is of 50 mm diameter and shaft B is of 100 mm diameter. The strength of shaft B is

  1. 2 times as that of shaft A
  2. 4 times as that of shaft A
  3. 6 times as that of shaft A
  4. 8 times as that of shaft A

Answer: D

Q5. A steel hub of 100 mm internal diameter and uniform thickness of 10 mm was heated to a temperature of 300°C to shrink fit it on a shaft. On cooling, a crack developed parallel to the direction of the length of the hub. The cause of the failure is attributable to

  1. tensile hoop stress
  2. tensile radial stress
  3. compressive hoop stress
  4. compressive radial stress

Answer: B

Q6. A helical spring of 10 N/mm rating is mounted on top of another helical spring of 8 N/mm rating. The force required for a total combined deflection of 45 mm through the two springs is

  1. 100 N
  2. 150 N
  3. 200 N
  4. 250 N

Answer: C

Q7. In waiting line problems if the arrivals are completely random, then the probability distribution of number of arrivals in a given time follows a/an

  1. Poisson distribution
  2. Normal distribution
  3. Exponential distribution
  4. Binomial distribution

Answer: A

Q8. Measured mechanical properties of material are same in a particular direction at each point. This property of the material is known as

  1. isotropy
  2. homogeneity
  3. orthotropy
  4. anisotropy

Answer: B

Q9. A long column hinged at both the ends has certain critical Euler’s buckling load-carrying capacity. If the same column be fixed at both the ends (in place of hinged ends), the load-carrying capacity then increases to

  1. 4 times
  2. 3 times
  3. 2 times
  4. Nil

Answer: A

Q10. The capacity of a material to absorb energy when deformed elastically and then to have this energy recovered upon unloading is called

  1. endurance
  2. resilience
  3. toughness
  4. ductility

Answer: B

For More MCQs ESE - Mechanical Engineering - Click Here

ESE Mechanical Engineering combo
🎁 COMBO OFFER
ESE Mechanical Engineering – Complete Pack
19 Mock Tests + 1,950 MCQ eBook
₹251₹500
Get the Combo →
ESE Mechanical Engineering Combo
₹251 · 19 Mock Tests
View →