MCQs Gate Civil Engineer

Q1. According to the Noise Pollution (Regulation and Control ) Rules 2000 of the Ministry of Environment and Forests India the day time and night time noise level limits in ambient air for residential areas expressed in dB (A) Leq are
- 50 and40
- 55 and45
- 65 and 55
- 75 and 70
Ans. ( b )
Q2. An air parcel having 40 c temperature moves from ground level to 500 m elevation in dry air following the “adiabatic lapse rate “ The resulting temperature of air parcel at 500 m elevation will be
- 35
- 38
- 41
- 44
Ans. ( a )
Q3. Aggregate impact value indicates the following property of aggregates
- Durability
- Toughness
- Hardness
- Strength
Ans. ( b )
Q4. As per IRC : 67 : 2001 , a traffic sign indicating the speed Limit on a road should be of
- Circular shape With white Background and Red Border
- Triangular shape with White Background and Red Border
- Triangular shape With Red Background and White Border
- Circular Shape with Red Background and White border
Ans. ( a )
Q5. The local mean time at a place located in longitude 90 40’E when the standard time is 6 hours and 30 minutes and the standard meridian is 82 30’ E is
- 5 hours , 2 minutes and 40 seconds
- 5 hours ,57 minutes and 20 seconds
- 6 hours , and 30 seconds
- 7 hours , 2 minutes and 40 seconds
Ans. ( d )
Q6. The Froude number of flow in a rectangular channel is 0.8. If to depth of flow is 1.5 m, the critical depth is
- 1.80 m
- 1.56 m
- 1.36 m
- 1.29 m
Ans. ( d )
Q7. A well of diameter 20 cm fully penetrates a confined aquifer. After a long period of pumping at rate of 2720 litres per minute, the observations of drawdown taken at 10 m and 100 m distances from the centre of the well are found to be 3 m and 0.5 m respectively. The transmissivity of the aquifer is
- 676 m 2 /day
- 576 m 2 /day
- 526 m 2 /day
- 249 m 2 /day
Ans. ( b )
Q8. If the BOD3 of a wastewater sample is 75 mg/L and reaction rate constant K (base e) is 0.345 per day, the amount of BOD remaining in the given sample after 10 days is
- 3.21 mg/L
- 3.45 mg/L
- 3.69 mg/L
- 3.92 mg/L
Ans. ( c )
- Consider the following statements in the context of geometric design of roads.
I: A simple parabolic curve is an acceptable shape for summit curves
II: Comfort to passengers is an important consideration in the design of summit curves the correct option evaluating the above statements and their relationship is
(a) I is true, II is false
(b) I is true, II is true, and II is the correct reason for I
(c) I is true, II is true, and II is NOT the correct reason for I
(d) I is false, II is true
Ans. ( a )
Q10. The design speed for a two-lane road is 80 kmph. When a design vehicle with a wheelbase of 6.6 m is negotiating a borizontal curve on that road, the off-tracking is measured as 0.096 m. The required widening of carriageway of the two-lane road on the curve is approximately
- 0.55 m
- 0.65 m
- 0.75 m
- 0.85 m
Ans. ( c )
For More MCQs Gate Civil Engineer - Click Here


