MCQs Gate Life Science

Q1. The chairman requested the aggrieved shareholders to _______________ him.
- bare with
- bore with
- bear with
- bare
Answer: C
Q2. Identify the correct spelling out of the given options :
- Managable
- Manageable
- Mangaeble
- Managible
Answer: B
Pick the odd one out in the following:
13, 23, 33, 43, 53
(a) 23
(b) 33
(c) 43
(d) 53
Ans. (b)
Q4. R2D2 is a robot. R2D2 can repair aeroplanes. No other robot can repair aeroplanes. Which of the following can be logically inferred from the above statements?
- R2D2 is a robot which can only repair aeroplanes
- R2D2 is the only robot which can repair aeroplanes
- R2D2 is a robot which can repair only aeroplanes
- Only R2D2 is a robot
Answer: B
Q5. a poll of students appearing for masters in engineering indicated that 60% of the students believed that mechanical engineering is a profession unsuitable for women. A research study on women with masters or higher degrees in mechanical engineering found that 99% of such women were successful in their professions. Which of the following can be logically inferred from the above paragraph?
- Many students have misconceptions regarding various engineering discipline.
- Men with advanced degrees in mechanical engineering believe women are well suited to be mechanical engineers.
- Mechanical engineering is a profession well suited for women with masters or higher degrees in mechanical engineering.
- The number of women pursuing higher degrees in mechanical engineering is small.
Answer: C
- Sourya committee had proposed the establishment of Sourya Institutes of technology (SITs) in line with Indian Institutes of Technology (IITs) to cater to the technological and industrial needs of a developing country.
Which of the following can be logically inferred from the above sentence?
Based on the proposal.
(i) In the initial years, SIT students will get degree from IIT.
(ii) SITs will have a distinct national objective.
(iii) SIT like institutions can only be established in consultation with IIT,
(iv) SITs will serve technological needs of a developing country.
(a) (iii) and (iv) only
(b) (i) and (iv) only
(c) (ii) and (iv) only
(d) (ii) and (iii) only
Ans. (c)
Q7. Shaquille O’ Neal is a 60% career free throw shooter, meaning that he successfully makes 60 free throws out of 100 attempts on average. What is the probability that he will successfully make exactly 6 free throws in 10 attempts?
- 0.2508
- 0.2816
- 0.2934
- 0.6000
Answer: A
Q8. The total number of chair conformations possible for 1, 2-dimethylecyclohrexane is_______
- 2.0-2.0
- 1.0-1.0
- 5.0-5.0
- 4.0-4.0
Answer: D
Q9. ‘A harmful substance persists in the environment for a very long period of time.’ The UNACCEPTABLE statement for this fact is
- the substance degrades by second-orders kinetics
- the substance degrades by first-order kinetics
- the substance is not biodegradable
- the substance has long half-life
Answer: B
Q10. Given: The potential energy of two electrons separated by Bohr radius is 27.211 eV. The first Bohr radius of hydrogen is 0.5292Å. The electron makes an orbit of radius 0.5295 Å around the nucleus in hydrogen. The calculated ionization energy (eV) of hydrogen atom is _________.
- 13.55-13.64
- 13.54-13.60
- 13.52-13.56
- 13.22-13.44
Answer: A
For More MCQs Gate Life Science - Click Here


