MCQs Gate Mathematics

Q1. A coin is tossed thrice. Let X be the event that head occurs in each of the first two tosses. Let Y be the event that a tail occurs on the third toss. Let Z be the event that two tails occur in three tosses. Based on the above information, which one of the following statements is TRUE?
- X and Y are not independent.
- Y and Z are dependent
- Y and Z are independent
- X and Z are independent
Answer: B
Q2. Choose the appropriate word/phrase,out of the four options given below, to complete, the following sentence: Apparent lifelessness __________dormant life.
- harbours
- leads to
- supports
- affects
Answer: A
- Fill in the blank with the correct idiom/phrase.
That boy from the town was a ______________in the sleepy village.
(a) dog out of herd
(b) sheep from the heap
(c) fish out of water
(d) bird from the flock
Ans.(c)
Q4. Tanya is older than Eric. Cliff is older than Tanya. Eric is older than Cliff. If the first two statements are true, then the third statement is:
- True
- False
- Uncertain
- Data insufficient
Answer: B
Q5. Choose the statement where underlined word is used correctly.
- When the teacher eludes to different authors, he is being elusive.
- When the thief keeps eluding the police, he is being elusive.
- Matters that are difficult to understand, identify or remember are allusive .
- Mirages can be allusive , but a better way to express them is illusory.
Answer: B
Q6. Five teams have to compete in a league, with every team playing every other team exactly once, before going to the next round. How many matches will have to be held to complete the league round of matches?
- 20
- 10
- 8
- 5
Answer: B
Q7. A firm is selling its product at 60 Rs. per unit. The total cost of production is Rs. 100 and firm is earning total profit of Rs. 500 . Later, the total cost increased by 30%. By what percentage the price should be increased to maintained the same profit level.
- 5
- 10
- 15
- 30
Answer: A
Q8. Abhishek is elder to Savar. Savar is younger to Anshul. Which of the given conclusions is logically valid and is inferred from the above statements?
- Abhishek is elder to Anshul
- Anshul is elder to Abhishek
- Anshul and Abhishek are both of the same
- No conclusion follows
Answer: D
Q9. Friendship, no matter how _______________ it is, has its limitations.
- cordial
- intimate
- secret
- pleasant
Answer: B
Select the pair that best expresses a relationship similar to that expressed in tha pair:
Medicine: Health
(a) Science: Experiment
(b) Wealth: Peace
(c) Education: Knowledge
(d) Money: Happiness
Ans. (c)
For More MCQs Gate Mathematics - Click Here


