Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › MCQs JEE Mains
Important MCQs

MCQs JEE Mains

EEnvatX Team16 Oct 20261 min read
MCQs JEE Mains

Q1. The edge length of a face centered cubic cell of an ionic substance is 508 pm. If the radius of the cation is 110 pm, the radius of the anion is

  1. 288 pm
  2. 398 pm
  3. 618 pm
  4. 144 pm

Answer: D

Q2. Solubility product of silver bromide is 5.0 × 10 –13 . The quantity of potassium bromide (molar mass taken as 120 g mol –1 ) to be added to 1 L of 0.05 M solution of silver nitrate to start the precipitation of AgBr is

  1. 1.2 × 10 –10 g
  2. 1.2 × 10 –9 g
  3. 6.2 × 10 –5 g
  4. 5.0 × 10 –8 g

Answer: B

Q3. At 25°C, the solubility product of Mg(OH) 2 is 1.0 × 10 –11 . At which pH, will Mg 2+ ions start precipitating in the form of Mg (OH) 2 from a solution of 0.001 M Mg 2+ ions?

  1. 9
  2. 10
  3. 11
  4. 8

Answer: B

Percentage of free space in cubic close packed structure and in body centred packed structure

are respectively

(a) 30% and 26%

(b) 26% and 32%

(c) 32% and 48%

(d) 48% and 26%

Ans. b

Q5. Out of the following, the alkene that exhibits optical isomerism is

  1. 3-methyl-2-pentene
  2. 4-methyl-1-pentene
  3. 3-methyl-1-pentene
  4. 2-methyl-2-pentene

Answer: C

Q6. Biuret test is not given by

  1. carbohydrates
  2. polypeptides
  3. urea
  4. proteins

Answer: A

Q7. The number of complex numbers z such that |z – 1| = |z + 1| = |z – i| equals

  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. ¥

Answer: B

Q8. If a and b are the roots of the equation x 2 – x + 1 = 0, then a 2009 + b 2009 is equal to

  1. –2
  2. –1
  3. 1
  4. 2

Answer: C

Q9. The polymer containing strong intermolecular forces e.g., hydrogen bonding, is

  1. teflon
  2. nylon-66
  3. polystyrene
  4. natural rubber

Answer: B

Q10. For a particular reversible reaction at temperature T, 𝛥H and 𝛥S were found to be both +ve. If T e is the temperature at equilibrium, the reaction would be spontaneous when

  1. T e > T
  2. T > T e
  3. T e is 5 times T
  4. T = T e

Answer: B

For More MCQs JEE Mains - Click Here