Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › MCQs Maharashtra General Knowledge
Important MCQs

MCQs Maharashtra General Knowledge

EEnvatX Team16 Oct 20261 min read
MCQs Maharashtra General Knowledge

(1) Which of the following States is not adjacent to Maharashtra State ?

(A) Goa

(B) Karnataka

(C) Andhra Pradesh

(D) Tamil Nadu

Answer. (D)

(2) How many districts are there in Maharashtra?

(A) 36

(B) 37

(C) 45

(D) 34

Answer. (A)

(3) Zero Mile Stone is situated in-

(A) Sangli

(B) Wardha

(C) Nagpur

(D) Akola

Answer. (C)

(4) Deekshabhoomi, a sacred monument of Bud-dhism is at-

(A) Pune

(B) Nagpur

(C) Nanded

(D) Mumbai

Answer. (B)

(5) When is Maharashtra Day celebrated ?

(A) 1 May

(B) 5 May

(C) 7 July

(D) 8 October

Answer. (A)

(6) Muhammad-bin-Tughluq temporarily shifted his capital form Delhi to-

(A) Ahmednagar

(B) Daulatabad

(C) Ahmedabad

(D) Bombay

Answer. (B)

(7) When was the Third Battle of Panipat fought?

(A) 1761

(B) 1752

(C) 1751

(D) 1765

Answer. (A)

(8) Who was the first Chief Minister of Maharashtra ?

(A) Prithviraj Chavan

(B) Yashwantrao Chavan

(C) S.B. Chavan

(D) Vilasrao Deshmukh

Answer. (B)

(9) Into how many revenue division are Maharashtra divided ?

(A) Six

(B) Seven

(C) Five

(D) Eight

Answer. (A)

(10) Into how many regions are Maharashtra divided politically ?

(A) Five

(B) Six

(C) Seven

(D) Eight

Answer. (A)

For More MCQs Maharashtra General Knowledge - Click Here

Maharashtra General Knowledge combo
🎁 COMBO OFFER
Maharashtra General Knowledge – Complete Pack
15 Mock Tests
₹251₹500
Get the Combo →
Maharashtra General Knowledge Combo
₹251 · 15 Mock Tests
View →