MCQs Mechanical Engineering

Q1. The efficieney of an ideal Carnot engine depends on
- working substance
- the temperature of the source only
(c )the temperature of the sink only
(d) the temperature of both source and sink
Ans. D
Q2. Cornot cycle is not considered as a practical cycle because
- its P-V diagram is narrow
- its thermal efficiency is low
(c )heat addition takes place at high pressure
(d)heat rejection takes place at high temperature
Ans. B
Q3. The efficiency of a carnot engine depends on
- working substance
- design of engine
(c )type of fuel fired
(d)temperature of source and sink
Ans. D
Q4. Thermal plant works on :
- Carnot cycle
- Joule cycle
(c )Ranking cycle
(d)All the above
Ans. C
Q5. T₁ is high and T₂ is low temperature of a Carnot heat engine . Which is the most efficient way to increase efficiency ?
- To increase T₁
- To decrease T₂
(c )To increase T₁ and T₂ both
(d)To decrease T₁ and T₂ both
Ans. A
Q6. Area under the curve of a T-S diagram represents –
- Heat transfer for a reversible process
- Heat transfer for an irreversible process
(c )Heat transfer for all processes
(d) None of the above
Ans. A
Q7. An engine operates between temperature limits 900 K and T₂ and another between T₂ and 400 K. For both engines to be equally efficient T₂ should be
- 600 K
- 700 K
(c )625 K
(d)650 K
Ans. A
Q8. A heat engine develops 60kW work having an efficiency of 60%, Amount of heat rejected will be
- 400 kW
- 10kW
(c )40 k W
(d)20 kW
Ans. C
Q9. In Carnot cycle addition and rejection of heat takes place at
- Constant pressure
- Constant temperature
(c )Constant volume
(d) Constant speed
Ans. B
Q10. A heat engine receives 1120 kJ of heat and rejects 840 kJ of heat while operating between two temperature limits of 560K and 280 K. It indicates that the engine operates on the following cycle
- Reversible cycle
- Irreversible cycl
(c )Impossible cycle
(d)Unpredictable cycle
Ans. B
For More MCQs Mechanical Engineering - Click Here


