Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › MCQs Olmpiad NSO Science
Important MCQs

MCQs Olmpiad NSO Science

EEnvatX Team16 Oct 20262 min read
MCQs Olmpiad NSO Science

Q1. A teacher gave two test tubes to the students, one containing water and the other containing sodium hydroxide. She asked them to identify the test tube containing sodium hydroxide solution. Which one of the following can be used for the identification ?

  1. Blue litmus
  2. Red litmus
  3. Sodium carbonate solution
  4. Dilute hydrochloric acid

Answer: B

Q2. The pH of a solution is 7. How can you increase its pH ?

  1. By adding a small amount of acid
  2. By adding a small amount of base
  3. By adding a small amount of salt
  4. By passing carbon dioxide gas through it

Answer: B

Q3. The oxide of a metal M is water soluble. When a blue litmus strip was dipped in this solution, it did not undergo any change in colour, but it changed the colour of phenolphthalein. What is the nature of the oxide ?

  1. Acidic
  2. Basic
  3. Neutral
  4. Amphoteric

Answer: B

Q4. When the stopper of a bottle containing colourless liquid was removed, the bottle gave a smell like that of vinegar. The liquid in the bottle could be :

  1. Hydrochloric acid solution
  2. Sodium hydroxide solution
  3. Saturated sodium bicarbonate solution
  4. Acetic acid solution

Answer: C

Q5. The pH of three solutions X, Y and Z is 6, 4 and 8 respectively. Which of the following is the correct order of acidic strength ?

  1. X > Y > Z
  2. Z > Y > X
  3. Y > X > Z
  4. Z > X > Y

Answer: C

Q6. Acetic acid was added to a solid X kept in a test tube. A colourless and odourless gas was evolved. The gas was passed through lime water which turned milky. It was concluded that :

  1. Solid X is sodium hydroxide and the gas evolved is H 2
  2. Solid X is sodium bicarbonate and the gas evolved is CO 2
  3. Solid X is sodium acetate and the gas evolved is CO 2
  4. Solid X is sodium chloride and the gas evolved is H 2

Answer: B

  1. Few statements regarding the properties of bases are given below. Mark the correct statements ?

(i) Sodium hydroxide and potassium hydroxide are soluble in water.

(ii) Calcium hydroxide and magnesium hydroxide are partially soluble in water.

(iii) All metallic hydroxides react with acids to form their respective metallic salts.

(iv) Metallic oxides are acidic oxides hence they react with acids to form salts.

(a) (i), (ii) and (iv)

(b) (i), (iii) and (iv)

(c) (i), (ii) and (iii)

(d) (ii) and (iii)

Ans (c)

  1. Fill in the blanks by choosing the correct option.

Baking powder is a mixture of _______ and a mild edible acid such as _____. When it is heated, _______ is produced which makes bread and cake soft and spongy.

(a) Sodium hydrogencarbonate, tartaric acid, CO 2

(b) Sodium carbonate, acetic acid, CO 2

(c) Sodium hydroxide, acetic acid, H 2

(d) Sodium chloride, oxalic acid, H 2

Ans (a)

Q9. What is Y ?

  1. Washing soda
  2. Baking soda
  3. Bleaching powder
  4. Gypsum

Answer: D

Q10. Ratio of water molecules in Y : X is :

  1. 4 : 1
  2. 2 : 1
  3. 1 : 1
  4. 1 : 4

Answer: A

For More MCQs Olmpiad NSO Science - Click Here