MCQs Olympiad Science (Mock Test)

Q1. In pea plants, tall plants are dominant over short plants. If two heterozygous tall plants are crossed, what percent of the offspring will be short?Ω
- 75%
- 50%
- 25%
- 0%
Answer: C
Q2. An electrician has two resistances. By joining them in series or in parallel combinations, he is able to obtain resistances of 3Ω , 4Ω, 12Ω and 16Ω Identify the two resistances with him.
- 4 Ω and 16 Ω
- 4 Ω and 12 Ω
- 7 Ω and 9 Ω
- 6 Ω and 10 Ω
Answer: B
Q3. Which metals cannot be reduced by carbon?
- Magnesium
- lron
- Zinc
- Lead
Answer: A
Q4. If a diverging lens is used to form an image which is one third the size of the object, where must the object be placed?
- At f
- At 2 f
- At 3 f
- At 4 f
Answer: B
Q5. The angle of minimum deviation of a prism is 40 0 and the angle of the prism is 60 0 The angle of incidence in this position is
- 100 0
- 50 0
- 20 0
- 10 0
Answer: B
Q6. Identify an element of 6 th period, 2 nd group.
- Strontium
- Oxygen
- Caesium
- Barium
Answer: D
Q7. The power of a lens is +2.5 D. What kind of lens is it and what is its focal length in cm?
- Convex lens, 40
- Concave lens, 100
- Convex lens, 50
- Concave lens, 40
Answer: A
Q8. Which rays are not deflected by magnetic field?
- Alpha rays
- Beta rays
- Gamma rays
- Cosmic rays
Answer: C
Q9. Identify a substance that cannot be added in a composting pit to prepare compost.
- Vegetable peels
- Earthworms
- Plastic
- Dired leaves
Answer: D
Q10. What is immaterial for an electric fuse wire?
- Its specific resistance
- Its radius
- Its length
- Flow of current
Answer: C
For More MCQs Olympiad Science (Mock Test) - Click Here


