Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › MCQs Paper Reasoning
Important MCQs

MCQs Paper Reasoning

EEnvatX Team16 Oct 20262 min read
MCQs Paper Reasoning

Q1. Wine : Grape : : Whiskey : ?

  1. Orange
  2. Potato
  3. Oats
  4. Apple

Answer: C

Q2. 600 : 2000 : : ? : 9000

  1. 3000
  2. 3600
  3. 5400
  4. 5600

Answer: B

Q3. XZG : CAT : : DOG : ?

  1. TIW
  2. GAD
  3. OWT
  4. WLT

Answer: D

Q4. Six girls are standing in such a way that they form a circle, facing the centre. Subbu is to the left of Pappu, Revathi is between Subbu and Nisha, aruna is between Pappu and keerthana. Who is to the left of Pappu?

  1. Subbu
  2. Keerthana
  3. Nisha
  4. Aruna

Answer: A

Q5. Naseebah runs for 10 km in the eastern direction. She then turns left and starts walking for 6 km. Again, she turns left and starts running for 6 km. Then she turns left and walks again for 6 km. How far is she from the starting point?

  1. 4 km
  2. 5 km
  3. 6 km
  4. 3 km

Answer: A

Q6. If each of the letters in the English alphabet is assigned an even numerical value beginning A =2, B = 4 and so on, what will be the total value of the letters for the word INDIA?

  1. 72
  2. 86
  3. 74
  4. 94

Answer: C

Q7. If STYLE is written as PQVIB, how can SMELL be written in that code?

  1. PJBII
  2. PVBII
  3. PVHII
  4. PJHII

Answer: A

Q8. ram walks 10 m South from his house, turns left and walks 25 m, again turns left and walks 40 m, then turns right and walks 5 m to reach the school. In which direction is the school from his house?

  1. North
  2. South-West
  3. North-East
  4. East

Answer: C

Q9. A boy was misdirected from his way while returning to his home, he first moved 3 km in south direction and then turned to his left and moved 2 km in straight direction on the road leading to the east. From there, he moved to his left and moved in 1 km. Finally he reached his home. The home of the boy was in which direction from his school?

  1. South
  2. West
  3. North
  4. East

Answer: D

Statements

A friend in need is a friend indeed.

Conclusions

I. All are friends in good times.

II. Enemies in bad times are not friends.

(A) Neither Conclusion I or II follows

(B) Only Conclusion I follow

(C) Only Conclusion I follows

(D) Both Conclusion I and II follow

Ans. (A)

For More MCQs Paper Reasoning - Click Here