MCQs Paper UGC - NET - Physical Sciences

Q1. "My friend Raju has more than 1000 books". said Ram. "Oh no, he has less than 1000 book said Shyam. "Well. Raju certainly has at least one book", said Geeta. If only one of these statements is true. how many books does Raju have ?
- 1
- 999
- 1000
- 1001
Answer: B
Q2. Of the following, which is the odd one out ?
- Cone
- Torus
- Sphere
- Ellipsoid
Answer: A
Q3. It takes 5 days for a steamboat to travel from A to B along a river. It takes 7 days to return from B to A, How many days will it take for a raft to drift from A to B (all speeds stay constant) ?
- 13
- 35
- 6
- 12
Answer: B
Q4. N is a four digit number. If the leftmost digit is removed, the resulting three digit number is 1/9th Of N. How many such N are possible ?
- 10
- 9
- 8
- 7
Answer: D
Q5. A student appearing for an exam is declared to have failed the exam if his/her score is less than half the median score. This implies—
- 1/4 of the students appearing for the exam always fail
- if a student scores less than 1/4 of the maximum score, he/she always fails
- if a student scores more than 1/2 of the maximum score, he/she always passes
- it is possible that no one fails
Answer: D
Q6. Which one of the following statements is logically incorrect ?
- I always speak the truth
- I occasionally lie
- I occasionally speak the truth
- I always lie
Answer: D
Q7. The set of numbers (5, 6, 7, m, 6, 7, 8, n) has an arithmetic mean of 6 and mode (most frequently occurring number) of 7. Then m x n =
- 18
- 35
- 28
- 14
Answer: D
Q8. Fill in the blank : F2, ..., D8, C16, B32, A64.
- C4
- E4
- C2
- G16
Answer: B
Q9. How many times starting at 1:00 pm would the minute and hour hands of a clock make an angle of 40° with each other in the next 6 hours ?
- 6
- 7
- 11
- 12
Answer: C
Q10. Brothers Santa and Chris walk to school from their house. The former takes 40 minutes while the latter, 30 minutes. One day Santa started 5 minutes earlier than Chris. In how many minutes would Chris overtake Santa ?
- 5
- 15
- 20
- 25
Answer: B
For More MCQs Paper UGC - NET - Physical Sciences - Click Here


