Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › MCQs Questions NEET
Important MCQs

MCQs Questions NEET

EEnvatX Team16 Oct 20261 min read
MCQs Questions NEET

Q1. Which of the following compounds will give a yellow precipitate with iodijie and alkali?

  1. Acetophenone
  2. Methyl acetate
  3. Acetamide
  4. 2-hydroxypropane

Answer: D

Q2. Which of the following compounds can be used as antifreeze in automobile radiators?

  1. Methyl alcohol
  2. Glycol
  3. Nitrophenol
  4. Ethyl alcohol

Answer: B

Q3. Structure of a mixed oxide is cubic close packed (ccp). The cubic unit cell of mixed oxide is composed of oxide ions. One fourth of the tetrahedral voids are occupied by divalent metal A and the octahedral voids are occupied by a monovalent metal B. The formula of the oxide is

  1. ABO 2
  2. A 2 BO 2
  3. A 2 B 3 O 4
  4. AB 2 O 2

Answer: D

Q4. Equal volumes of two monoatomic gases, A and B , at same temperature and pressure are mixed. The ratio of specific heats (c p / c v ) of the mixture will be

  1. 0.83
  2. 1.50
  3. 3.3
  4. 1.67

Ans ( d)

5.The catalytic activity of transition metals and their compounds is ascribed mainly to

(a) their magnetic behaviour

(b) their unfilled d-orbitals

(c) their ability to adopt variable oxidation states

(d) their chemical reactivity

Ans (c)

Q6. Which of the following exhibits only +3 oxidation state?

  1. U
  2. Th
  3. Ac
  4. Pa

Answer: C

Q7. Which one of the following pairs is wrongly matched?

  1. Ginkgo — Archegonia
  2. Salvinia — Prothallus
  3. Viroids — RNA
  4. Mustard — Synergids

Answer: B

Q8. In the five-kingdom classification, Chlamydomonas and Chlorella have been induced in

  1. Protista
  2. Algae
  3. Plantae
  4. Monera

Answer: C

Q9. For its activity, carboxypeptidase requires

  1. zinc
  2. iron
  3. niacin
  4. copper

Answer: A

Q10. Which one of the following structures is an organelle within an organelle?

  1. Ribosome
  2. Peroxisome
  3. ER
  4. Mesosome

Answer: A

For More MCQs NEET - Click Here