Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › MCQs Railway SCRA
Important MCQs

MCQs Railway SCRA

EEnvatX Team16 Oct 20261 min read
MCQs Railway SCRA

Q1. In this passage, the expression ”get hooked to” means to become

  1. dull-witted
  2. habituated and addicted
  3. emotionally unpleasant
  4. completely committed

Answer: B

Q2. Smoking primarily causes

  1. lung cancer
  2. infectious diseases
  3. ageing
  4. nicotine addiction

Answer: D

Q3. “ Passive smoking” refers to

  1. People who smoke occasionally
  2. Wives of smokers who inhale smoke
  3. Non-smokers who inhale smoke
  4. People who like to inhale smoke

Answer: C

Q4. The author’s father wished to author to become a carpenter because

  1. he himself was a carpenter
  2. he had great love for handicrafts
  3. the author was unfit for any other thing
  4. carpentry was their hereditary occupation

Answer: D

Q5. The phrase “the wisdom of life” in the passage means

  1. The right way of leading one’s life
  2. Following the traditional way of life faithfully
  3. Not looking either to the right or to the left
  4. Leading one’s life in an independent manner

Answer: B

Q6. From the passage, we can say that the author

  1. Followed his father’s occupation
  2. Did not follow the occupation of his family
  3. Did not do anything
  4. Become a harness-maker

Answer: A

Q7. People are confused by Socrates’ questions because

  1. he asked them in the market place
  2. the questions were addressed to anyone and everyone
  3. he was argumentative and asked too many questions
  4. the questions were on topics that people had never really thought about

Answer: D

Q8. Socrates believed that everyone should learn

  1. to read and write
  2. to be wise
  3. to think for himself
  4. whatever was good and noble

Answer: C

Q9. Socrates thought that Athens would become a perfect state if

  1. its people attained perfection
  2. everyone became educated in the arts
  3. its people did great things
  4. its people developed a sense of right and just

Answer: D

Q10. Men and women should be treated first

  1. as human beings
  2. as belonging to opposites sexes
  3. in terms of their physical attributes
  4. as stereotypes

Answer: A

For More MCQs Railway SCRA - Click Here