Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › MCQs SSC Stenographer Grade C & D
Important MCQs

MCQs SSC Stenographer Grade C & D

EEnvatX Team16 Oct 20261 min read
MCQs SSC Stenographer Grade C & D

Q1. National Income Estimates in India are prepared by

  1. National Development Council
  2. National Productivity Council
  3. National Income Committee
  4. Central Statistical Organisation

Answer: D

Q2. Kilowatt-hour is the unit of

  1. Energy
  2. Power
  3. Force
  4. Momentum

Answer: A

Q3. When Hydrogen starts burning in air, it produces

  1. Ammonia
  2. Water
  3. Methane
  4. Carbonic Acid

Answer: B

Q4. Which of the following is known as the graveyard of RBC?

  1. Liver
  2. Spleen
  3. Brain
  4. Heart

Answer: B

Q5. The largest mixed gland of human body is

  1. Thymus
  2. Livers
  3. Pancreas
  4. Spleen

Answer: C

Q6. Name the country which has a woman Prime Minister of Indian Origin.

  1. Fiji
  2. Trinidad and Tobago
  3. Sri Lanka
  4. Bangladesh

Answer: B

Q7. The part of the eye having the larges refractive index is

  1. cornea
  2. aqueous humor
  3. lens
  4. vitreous humor

Answer: C

Q8. According to Mahatma Gandhi, which of the following is correct?

  1. Religion is to be separated from politics
  2. Politics and religion must go hand in hand
  3. Religion should be completely banned
  4. Politics must be completely eliminated from socio-economic life

Answer: B

Q9. The best Index of Economic Development is provided by

  1. Growth in Percapita Real Income from year to year
  2. Growth in National Income at Current Prices
  3. Growth in savings ratio
  4. Improvement in the Balance of Payments Position Growth

Answer: A

Q10. The chairman of the Public Accounts Committee in the Indian Parliament is

  1. The Leader of Opposition Party
  2. The Speaker of Lok Sabha
  3. The Deputy Speaker of Lok Sabha
  4. The Chairman of Rajya Sabha

Answer: A

For More MCQs SSC Stenographer Grade C & D - Click Here

SSC Stenographer combo
🎁 COMBO OFFER
SSC Stenographer – Complete Pack
30 Mock Tests + 4,000 MCQ eBook
₹251₹500
Get the Combo →
SSC Stenographer Combo
₹251 · 30 Mock Tests
View →