Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › Paper IBPS SO - Agricultural
Important MCQs

Paper IBPS SO - Agricultural

EEnvatX Team16 Oct 20262 min read
Paper IBPS SO - Agricultural

Q1. The physiological disease in cotton which is called ‘Tirak’i.e. opening (burst –out ) of bolls, is caused due to –

  1. Light sandy soil having low in nitrogen, only
  2. Sandy-loam soil , having sub-soil with salinity , only

(c ) Due to both (a&b)

(d) None of these

Ans : C

Q2. The causal organism of late blight disease in potato is –

  1. Alternaria solani
  2. Phytophthora infestense

(c ) Rhizoctonia solani

(d) Rhizoctonia bataticola

Ans : B

Q3. In some of the states, it has started to ban on the consumption of ‘Khesari’(Lathyrus sativus), because of slowly retardation of –

  1. Eye vision
  2. In locomotion/ movement of lower limbs

(c ) Hearing

(d) Red blood corpsels (RBC)

Ans : B

Q4. Which of the disease in plants is caused by bacteria ?

  1. ‘Die-back’ in citrus
  2. ‘Tikka’ in groundnut

(c ) ‘Leaf curl’ in tomato

(d) ‘Stem-rot’ in maize

Ans : D

Q5. In legume crops, the correct order of seed treatment (correspondingly, say in order of descending i. e. first , middle and last) is –

  1. Rhizobium-culture, Insecticide , Fungicide(RIF)
  2. Fungicilde, Rhizobiu,, -Culture, Insecticilde(FRI)
  3. Fungicide, Insecticide , Rhizobium-culture (FIR)
  4. Insecticide ,Fungicide, Rhizobium- Culture (FRI)

Answer: C

Q6. Who gave the name ‘Crop Lodging’ in sugarcane ?

  1. C. F. Clement(Hawai)
  2. H.F. Dastur

(c ) J. Willey

(d) None of these

Ans : A

Q7. Dr. K.C. Mehta (Ex- Principal, Agra College, Agra and a well known Plant Pathologist) made a unique contribution in the field of Plant Pathology, who made a research, in cereals especially, in wheat on the disease cycle of –

  1. Rust
  2. Wilt

(c )Smut

(d)Blight

Ans : A

Q8. In patato, the sysptoms of seriousness of pathogens in ‘Bacterial Brown Rot’ and ‘Wilt’ diseases are appeared due to relative production of which matter (subsistence)-

  1. Protein
  2. Lipids

(c ) Gibberellins

(d) Poly-saccharides

Ans : D

Q9. The causal organism (or Pathogen) of ‘Karnal Bunt’ disease in wheat is –

  1. Nevoossia indica
  2. Tilletia foetida

(c ) Claviceps microcephala

(d) None of these

Ans : A

Q10. The causal organism (Pathogen) of ‘root-rot’ disease in pea is ‘Aphanomyces euteiches’ and this can be removed with the use of mustard group (crucifer tissues) – stem, leaf etc, or acts as amendment.

  1. True
  2. False

(c ) Both A and B

(d) None of these

Ans : A

For More Paper IBPS SO - Agricultural - Click Here

IBPS SO combo
🎁 COMBO OFFER
IBPS SO – Complete Pack
375 Mock Tests + 3,000 MCQ eBook
₹251₹500
Get the Combo →
IBPS SO Combo
₹251 · 375 Mock Tests
View →