Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › Paper Set BANK SO -HR
Important MCQs

Paper Set BANK SO -HR

EEnvatX Team16 Oct 20262 min read
Paper Set BANK SO -HR

Q1. Which of the following is the meaning of Human Resource planning?

  1. Evaluation of job
  2. Satisfaction of the employees on the job
  3. Appraising the performance of employees
  4. It is process by which an organisation ensures that is has the right number and kind of people at the right place, at the right time.

Answer: D

Q2. The main difference between delegation and decentralisation are

  1. Delegation involves transfer of authority and not responsibility ;where asdecentralisation involves transfer of authority and responsibility .
  2. Decentralisation is by the will of the superior ; while delegation is done legally.
  3. Distributing authority can task place at will while in decentralisation it requires a legal action.

Select the correct answer using the codes given below:

(a) I and 2

(b) I and 3

(c) 2 and 3

(d) All of these

Ans.(b)

Q3. Which of the following is not a limitation of job Expansion?

  1. Higher capital
  2. Individual differences
  3. Lower wage rates
  4. Smaller labour pool

Answer: C

Q4. The difference between job enrichment and job enlargement is that:

  1. Enlarged jobs include some of the planning and control system whereas enrichment means getting more money for the same job.
  2. Enlarged jobs, contain a large number of similar tasks , while enriched jobs, include some of the planning and control in the hands of job holder
  3. Enriched jobs include performing number of boring jobs. As well along with the one he is performing
  4. All of the above

Answer: B

Q5. The reliability of any test is assured when a person:

  1. Scores differently than others taking the same test
  2. Scores the same at two or more different points in time
  3. Scores differently at two or more different points in time
  4. None of the above

Answer: B

Q6. In every company meeting , agenda is to be submitted . What does it mean by agenda?

  1. Statement of business to be transacted in the meeting
  2. Statement of business not to be transacted in the meeting
  3. Is a statement of business
  4. Is a statement of problems to be forwarded to manager

Answer: D

Q7. Role playing is the part of:

  1. Behavior modeling
  2. Transfer of training
  3. Social reinforcement
  4. All of these

Answer: A

Q8. Which of the following is an important feature of” Autonomous Working Group”?

  1. The group reports directly to the senior management by passing their immediate bosses
  2. The creation of teams which have a high level of autonomy and control over their immediate working environment
  3. The bringing together of various individuals who have a common interest in solving certain problems
  4. A group of experts brought into research new ways of producing a product

Answer: B

Q9. Structured learning refers to which of the following statement ?

  1. Planned and associated with specific objectives
  2. Role- learning from the text – books
  3. Learning that is imposed due to fear
  4. None of the above

Answer: A

Q10. A situation where management is unable to provide employment due to non-availability of work is called:

  1. Lock out
  2. Lay off
  3. Termination
  4. Attrition

Answer: B

For More Paper BANK SO -HR - Click Here