Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › Question Paper CDS Engineering
Important MCQs

Question Paper CDS Engineering

EEnvatX Team16 Oct 20262 min read
Question Paper CDS Engineering

Q1. Which one among the following compounds has same equivalent weight and molecular weight?

  1. H 2 SO 4
  2. CaCl 2
  3. Na 2 SO 4
  4. NaCl

Answer:D

Q2. Which one among the following statements is not true for Mammals?

  1. They possess hair on the body
  2. Some of them lay eggs
  3. Their heart is three chambered
  4. Some are aquatic

Answer:C

  1. Arrange the following layers of atmosphere vertically from the surface of the Earth:
  2. Mesosphere 2. Troposphere
  3. Stratosphere 4. Thermosphere

Select the correct answer using the code given below:

A. 1, 2, 3, 4

B. 2, 1, 3, 4

C. 2, 3, 1, 4

D. 3, 4, 2, 1

Answer:C

Q4. A metallic plate sticks firmly on the mouth of a water vessel made from another metal. By way of heating, one can detach the plate from the vessel. This is because heat expands

  1. the vessel only
  2. both the vessel and the plate equally
  3. the vessel more than the plate
  4. the vessel and contracts the plate

Answer:C

Q5. Electricity is produced through dry cell from

  1. chemical energy
  2. thermal energy
  3. mechanical energy
  4. nuclear energy

Answer:A

Q6. In human digestive system, the process of digestion starts in

  1. Oesophagus
  2. Buccal cavity
  3. Duodenum
  4. Stomach

Answer:B

Q7. Which one among the following fuels is used in gas welding?

  1. LPG
  2. Ethylene
  3. Methane
  4. Acetylene

Answer:D

Q8. In respect of the difference of the gravitational force from electric and magnetic forces, which one of the following statements is true?

  1. Gravitational force is stronger than the other two
  2. Gravitational force is attractive only, whereas the electric and the magnetic forces are attractive as well as repulsive.
  3. Gravitational force has a very short range
  4. Gravitational force is a long range force, while the other two are short range forces

Answer:B

Q9. Which one among the following is a micronutrient present in soil for various crops?

  1. Calcium
  2. Manganese
  3. Magnesium
  4. Potassium

Answer:B

  1. Arrange the following tributaries of river Indus from North to South:
  2. Chenab
  3. Jhelum
  4. Ravi
  5. Sutlej

Select the correct answer using the code given below:

A. 4, 3, 1, 2

B. 2, 3, 1, 4

C. 1, 2, 3, 4

D. 2, 1, 3, 4

Answer:D

For More Question Paper CDS Engineering - Click Here