Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › Question Paper Chemistry
Important MCQs

Question Paper Chemistry

EEnvatX Team16 Oct 20261 min read
Question Paper Chemistry

1: Which of the following has tetrahedral sturucture?

A: CO3

B: K4[Fe(CN)6]

C: NH4

D: None of these

Correct Answer: C

2: Which of the following has minimum freezing point ?

A: 0.1 M NH4Cl

B: 0.1 M K2Cr2O7

C: 0.1 M BaSO4

D: 0.1 Al2 (SO4)3

Correct Answer: D

3: Oxidation number of Mn atom in KMnO4 is

A: +1

B: +3

C: +8

D: +7

Correct Answer: D

4: Nylon-66 is made by using

A: succinic acid

B: benzaldehyde

C: adipic acid

D: benzyl chloride

Correct Answer: C

5: Hydrolysis of acetonitrile in acid medium gives

A: CH3NC

B: CH3COOC2H5

C: CH3COOH

D: CH3CH2OH

Correct Answer: C

6: Aldehydes and ketons are distinguished by using

A: Lucas reagent

B: Tollens reagent

C: Borshe reagent

D: all of these

Correct Answer: B

7: Which of the following combinations would not result in the formulation of a buffer solution?

A: NH3+ HCl

B: NH4Cl + NH3

C: CH3COOH + NaCl

D: NaOH + HC2H3O2

Correct Answer: D

8: IUPAC name of CH3-O-C2H5 is

A: ethye- methyl ether

B: methoxy- ethane

C: methyl- ethyne ether

D: none of these

Correct Answer: B

9: Ethyle chloride is converted into diethyl ether by

A: Wurtz synthesis

B: Perkin’ s reaction

C: Grignard reaction

D: Williamson’s synthesis

Correct Answer: D

10: Which of the following is an anhydride of HNO3?

A: N2O5

B: N2O3

C: N2O4

D: NO2

Correct Answer: A

For More Question Paper Chemistry - Click Here