Skip to main content
Image
Loading
Home โ€บ Blog โ€บ Important MCQs โ€บ Question Paper Civil Engineering
Important MCQs

Question Paper Civil Engineering

EEnvatX Team16 Oct 20261 min read
Question Paper Civil Engineering

Q1. The Strength and the quality of concrete depend upon

  1. Grading of the aggregate
  2. Surface area of the aggregate
  3. Surface texture of the aggregate
  4. All of above

Answer: D

Q2. The construction of a temporary structure required to support an unsafe structure is called :

  1. Underpinning
  2. Shoring
  3. Scaffolding
  4. Jacking

Answer: B

Q3. When the effect of wind is considered for dwsign in addition to dead, live and impact load, the permission atress in concrete may be exceeded upto a limit of

  1. 40.3%
  2. 50.3%
  3. 33.33%
  4. 43.33%

Answer: C

Q4. Bulking is

  1. Increase in volumenof sand due to moisture which keeps sand particles apart
  2. Increase in density of sand due to impurities
  3. ramming of sand so that it occupies minimum volume
  4. Compacting of sand

Answer: A

Q5. The concrete cubes are prepared, cured and tested according to indian Standard code number

  1. IS : 515
  2. IS : 516
  3. IS : 517
  4. IS : 518

Answer: B

Q6. The percentage of the fine aggregate of fineness modulus 2.6 to be combined with coarse aggregate of fineness modulus 6.8 for obtaining the aggreof fineness modulus 5.4, is:

  1. 40%
  2. 50%
  3. 60%
  4. 30%

Answer: D

Q7. Grading of aggregate in a concert mix is necessary to achieve

  1. adequate Workability
  2. higher density
  3. reduction of voids
  4. better Durability

Answer: B

Q8. A compaction factor 0.88 indicates that Workability of concrete mix is :

  1. Very low
  2. Low
  3. Medium
  4. High

Answer: C

Q9. In case of multi-storeyed building, the forms to be removed first are

  1. sides of beams and girders
  2. column forms
  3. bottom of beams and girders
  4. All thr above at the same time

Answer: A

Q10. Shrinkage in Concrete can be reduced by using :

  1. Low water cement ratio.
  2. Less cement in the concrete.
  3. Proper concrete mix.
  4. All the above

Answer: D

Civil Engineering combo
๐ŸŽ COMBO OFFER
Civil Engineering โ€“ Complete Pack
40 Mock Tests (20 Eng + 20 Hin) + 1,000 MCQ eBook
โ‚น251โ‚น500
Get the Combo โ†’
Civil Engineering Combo
โ‚น251 ยท 40 Mock Tests
View โ†’