Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › Question Paper CLAT
Important MCQs

Question Paper CLAT

EEnvatX Team16 Oct 20263 min read
Question Paper CLAT

Q1. 'A' by cutting the mooring of a boat in which a man and a women were sitting, caused in them a fear for life. He is liable for

  1. Criminal use of force.
  2. Assault.
  3. Mischief.
  4. None of these.

Answer: A

Q2. In Criminal Law, intention is an essential constituent of an offence. In law of 'torts

  1. Intention is relevant.
  2. Intention is irrelevant.
  3. Intention is relevant only in some torts.
  4. None of these.

Answer: C

Q3. You send your servant with a typewriter to be delivered to your friend. The servant takes the typewriter home and uses it over a period of time. You discovered this a for night later and report him for

  1. Cheating
  2. Embezzlement
  3. Fraud
  4. Forgery

Answer: B

Q4. Sometimes an accused seeks pardon from the court and offers to give evidence against all others involved in a crime. He is called..............

  1. witness
  2. clone
  3. approver
  4. accomplice

Answer: C

Q5. Culpable homicide means causing death

  1. With the intention of causing death.
  2. With the intention of causing such bodily injury as is likely to cause death.
  3. With the knowledge that by such act death is likely to be caused.
  4. All the above

Answer: D

Q6. X takes away a girl out of the custody of her lawful guardians. Which of the following statements is a complete defence if X is charged under section 361 of the Indian penal Code for kidnapping on the ground that the girl was below the age of eighteen years when taken away?

  1. The girl was a student in a collage and could understand what was right or wrong for her.
  2. The girl was maltreated in a collage by the guardians and X promised her a better life.
  3. The girl looked more than 18 years of age and the accused had satisfied himself that she was more than 18 years of age.
  4. None of these

Answer: D

Q7. A handed over his watch to B for safekeeping. B sells the watch to C, which he was not authorized to do. B is prosecuted for theft.

  1. B is guilty of theft because he gained from the act.
  2. B is not guilty of theft because he was in possession of the watch.
  3. B is not guilty of theft because A had given him the watch.
  4. B is guilty of theft because caused wrongful loss to A.

Answer: B

Q8. A entered B's house and was taking away her wallet and leaving the house, when he encountered B. He dropped the wallet, but shot her while escaping

  1. A has committed robbery.
  2. A has committed theft, but not robbery.
  3. A has neither committed theft, nor robbery.
  4. A has committed both theft and robbery.

Answer: A

Q9. Suppose X & Y were apprehended by A before administering poison to Z. What is the offence committed by X & Y?

  1. X & Y are not guilty of conspiracy asthey did not cause death of Z.
  2. Liability of X comes to an end and Y isonly liable.
  3. As no offence is committed and none of them are responsible.
  4. X & Y are to be punished as it isimmaterial whether illegal act is ultimate object of the agreement or merely incidental to that object.

Answer: D

10 . When a person is prosecuted for committing a criminal offence, the burden of proof is on

(a) Accused

(b) Prosecution

(c) Police

(d) Complainant

Ans. (b)

For More Question Paper CLAT - Click Here