Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › Question Paper Commerce
Important MCQs

Question Paper Commerce

EEnvatX Team16 Oct 20262 min read
Question Paper Commerce

Q1. The major shareholders in Asset Reconstruction Company of India Limited (ARCIL) other than SBI are:

  1. IDBI & Canada Bank
  2. ICICI & HDFC
  3. IDBI & HDFC
  4. IDBI & ICICI

Answer : D

Q2. The practice of reducing NPAs through cross lending to square off loans from bank is known as:

  1. "Ever-Greening" of advances
  2. "Take Over" of advances
  3. Compromise Settlement
  4. None of the above

Answer : A

Q3. The single largest component of external debt is:

  1. Commercial borrowings
  2. Mtilaterals debt
  3. Short tern debt
  4. NRI deposits

Answer : A

Q4. The type of charge created on LIC Policy is:

  1. Pledge
  2. Hypothecation
  3. Assignment
  4. All of these

Answer : C

Q5. Under CDR Mechanusm , Category-I CDR System is applicable to accounts classified as under in the books of at least 90 per cent of the creditor (by value):

  1. Standard
  2. Standard and Sub-Standard
  3. Sub-Standard or Doubtful
  4. Standard or Sub-Standard or Doubtful

Answer : B

Q6. Under the Corporate Debt Restructuring (CDR) mechanism, loan assets of banks have been categorized. Which one of the following statements is not correct:

  1. Assets belonging to Standard and Sub-Standard category come under Category I
  2. Assets belonging to Doubtful category come under Category 2
  3. Assets belonging to Doubtful and Loss categories come under Category 2
  4. Out of total Loan Assets, 90 per cent is Standard and Sub-Standard and Doubtful is 10 per cent - this lot comes under Category I

Answer: C

Q7. Usually, the validity period of an Income Tax Refund Order is:

  1. 1 months
  2. 2 months
  3. 3 months
  4. 6 months

Answer : C

Q8. What is "Stagflation":

  1. Inflation with growth
  2. Deflation with growth
  3. Inflation after deflations
  4. Inflation with depression

Answer : C

Q9. What is true about " White Card":

  1. It is related to companies producing milk products
  2. It does not carry on its face, the brand of the issuer
  3. It is meant to convert blanck money into the economy
  4. None of the above

Answer : B

Q10. When a security is not treated in the Stock Exchange for a period of.........days prior to the date of valuation, it is treated as "Non- Traded" security:

  1. 30 days
  2. 45 days
  3. 60 days
  4. 90 days

Answer : C

For More Question Paper Commerce - Click Here