Skip to main content
Image
Loading
Home โ€บ Blog โ€บ Important MCQs โ€บ Question Paper ESE Mechanical Engineering
Important MCQs

Question Paper ESE Mechanical Engineering

EEnvatX Team16 Oct 20262 min read
Question Paper ESE Mechanical Engineering

Q1. A tank of length, breadth and height in the ratio of 2:1:2 is full of water. The ratio of hydrostatic force at the bottom to that at any larger vertical surface is

  1. 1
  2. 4
  3. 2
  4. 3

Answer: (a)

Q2. Which of the following fluids exhibit a certain shear stress at zero shear strain rate followed by a straight line relationship between shear stress and shear strain rate?

  1. Newtonian fluids
  2. Ideal Bingham plastic fluids
  3. Pseudo-plastic fluids
  4. Dilatent fluids

Answer: (b)

Q3. What is the specific gravity of a marble stone, which weighs 400N in air, and 200N in water? (g=10m/s 2 )

  1. 8
  2. 6
  3. 4
  4. 2

Answer: (d)

Q4. What is the intensity of pressure in the following SI units, when specific gravity of mercury is 13.6 and the intensity of pressure is 400KPa?

  1. 0.3 bar or 4.077m of water or 0.29 m of Hg
  2. 4 bar or 5.077m of water or 0.399 m of Hg
  3. 0.3 bar or 5.077m of water or 0.599 m of Hg
  4. 4 bar or 4.077m of water or 0.299 m of Hg

Answer: (a)

  1. Consider the following statements:
  2. If a small upward displacement is given to a floating body, it results in the reduction of the buoyant force acting on the body
  3. A slight horizontal displacement does not change either the magnitude or the location of the buoyant force

Which of the above statements is/are correct?

a. Both 1 and 2

b. 1 only

c. 2 only

d. Neither 1 nor 2

Answer: (a)

Q6. In a stream line steady flow, two points A and B on a stream line are 1m apart and the flow velocity varies uniformly from 2m/s to 5m/s. What is the acceleration of fluid at B?

  1. 3 m/s 2
  2. 6 m/s 2
  3. 9 m/s 2
  4. 15 m/s 2

Answer: (d)

Q7. The boundary layer thickness at a given distance from the leading edge of a flat plate is

  1. More for lighter fluid
  2. More for denser fluid
  3. Less for denser fluid
  4. Less for lighter fluid

Answer: (a)

Q8. In a laminar flow through a circular pipe, the discharge varies

  1. Linearly with fluid density
  2. Inversely with pressure drop
  3. Directly as square of pipe radius
  4. Inversely with fluid velocity

Answer: (d)

Q9. A fluid is flowing over a flat plate. At distance of 8 cm from the leading edge, the Reynolds number is found to be 25600. The thickness of the boundary layer at this point is

  1. 1.5mm
  2. 2.5mm
  3. 4.0mm
  4. 5.0mm

Answer: (b)

Q10. Air is flowing over a flat plate with a free stream velocity of 24 m/s, and its kinematic viscosity is 72 ร—10 -6 m 2 /s. If at a particular point, the Reynolds number is 30000, its location from the leading edge is

  1. 0.05m
  2. 0.07m
  3. 0.08m
  4. 0.09m

Answer: (d)

For More Question Paper ESE Mechanical Engineering - Click Here

ESE Mechanical Engineering combo
๐ŸŽ COMBO OFFER
ESE Mechanical Engineering โ€“ Complete Pack
19 Mock Tests + 1,950 MCQ eBook
โ‚น251โ‚น500
Get the Combo โ†’
ESE Mechanical Engineering Combo
โ‚น251 ยท 19 Mock Tests
View โ†’